США обіцяють Туреччині санкції за наступ на курдів у Сирії

12:43, 12.10.2019
США обіцяють Туреччині санкції за наступ на курдів у Сирії

Стівен Мнучін (фото з відкритих джерел)

Президент США Дональд Трамп підпише указ, яким наділить Міністерство фінансів США повноваженнями вводити санкції проти Туреччини за порушення прав людини в Сирії або за дії, що ведуть до дестабілізації ситуації в країні.
 
Про це йдеться в заяві відомства, повідомляє "Європейська правда".
 
"Наказ делегує повноваження міністру фінансів, за погодженням з президентом і з держсекретарем, запроваджувати санкції проти окремої особи та урядових органів Туреччини, причетних до порушення прав людини або до дій, які спричинять погіршення мирної обстановки, безпеки і стабільності на північному сході Сирії", - сказано в заяві.
 
Також указ Трампа має наділити повноваженнями міністра фінансів запроваджувати вторинні санкції за значні транзакції з фізичними особами та органами уряду Туреччини.
 
"За розпорядженням президента Трампа ми будемо запроваджувати санкції проти конкретних осіб або відомств Туреччини в разі необхідності", - заявив міністр фінансів Стівен Мнучін.
 
Він додав, що вже схвалив цей наказ, але поки його не підписав. Проєкт наказу розроблено з метою "відмовити Туреччину від будь-яких подальших військових дій на північному сході Сирії".
 
Як відомо, торік турецька ліра впала до історичного мінімуму через санкції США.
 
Нагадаємо, 8 жовтня президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган розпочав військову операцію проти курдських сил YPG (належать до SDF), що їх Туреччина вважає терористами. Напад розпочався після того, як Трамп оголосив про припинення підтримки курдів. "Наша місія - запобігти створенню коридору терору через наш південний кордон і принести мир у регіон", - наголосив Ердоган.
 
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Анкара не відступить і продовжить військову операцію в Сирії.
 
У суботу Пентагон заявив, що жоден з його солдатів не був поранений під обстрілом турецької артилерії поблизу сирійського міста Кобані, приблизно за 60 км на захід від основного району конфлікту.