Зеленський заявив, що українськими ЗМІ мають володіти українці

11:53, 10.10.2019

Президент України Володимир Зеленський дорікнув НВ в тому, що генеральним директором інвестиційної компанії Dragon Capital, що володіє виданням, є громадянин Чехії Томаш Фіала.

 

Зеленський вибухнув критикою на адресу медіа під час прес-марафону, після того як журналіст НВ Іван Верстюк задав тому питання про майбутнє системи фізичних осіб-підприємців в Україні.

 

"Я давно хотів запитати: а звідки гроші у вашої компанії - НВ? Західні? Фіала? Він громадянин України?", - запитав президент журналіста, і у відповідь на те, що Томаш Фіала є громадянином Чехії, продовжив: "Я маю на увазі, що українські засоби масової інформації фінансуються іноземним компаніями. Я правильно зараз розумію?"

 

 

Після цього Верстюк пояснив Зеленському, що Dragon Capital є українською компанією, а всі бізнес-активи інвестора Томаша Фіали знаходяться на території України. Тоді Зеленський дорікнув гендиректора компанії в тому, що відповідні активи в минулому нібито належали оточенню президента-втікача Віктора Януковича.

 

"Ви маєте на увазі всі ті активи, після того як пан Янукович втік, які купувала компанія Dragon Capital? <...> До цього тут Янукович? Ну, це окремі історії, це таке, да... До чого? Да... Я до чого: по-перше, я завжди говорив про засоби масової інформації, що вони повинні бути незалежними і українськими. <...> Чи ви не думаєте, що засоби масової інформації і їхня незалежність, які повинні бути всі проукраїнськими, що там кінцевими бенефіціарами повинні бути громадяни України? Можуть бути іноземці: приїжджайте, наприклад - міняйте паспорт свій, здавайте паспорт (подвійного громадянства немає), і тоді ви захищаєте інтереси України, особливо в питанні інформаційної незалежності", - сказав Зеленський.

 

У відповідь на цю фразу президента журналіст НВ Іван Верстюк відповів: «Мені здається, краще хай медіа володіють громадяни ЄС, ніж корумповані олігархи».