Зеленського в США бачили з бізнесменом, причетним до відмивання грошей Януковича

20:41, 08.10.2019
Зеленського в США бачили з бізнесменом, причетним до відмивання грошей Януковича

Президент Володимир Зеленський у США зустрічався з американським бізнесменом українського походження Семом Кисліним, чия фірма причетна до відмивання грошей соратниками президента-втікача Віктора Януковича.
 
Як виявив The Insider за участю "Схем", ця людина намагається скористатися своїми зв'язками в оточенні Дональда Трампа, щоб дістати частину конфіскованих державою "грошей Януковича".
 
Уродженець Одеси, засновник компанії Trans Commodities Сем Кіслін є соратником і донором ексмера Нью-Йорка, радника Трампа Руді Джуліані. Водночас Кіслін тісно співпрацює з українською та російською організованою злочинністю. ФБР пов'язує Кісліна зокрема з покійним злодієм у законі Япончиком з Сонцевської ОЗУ і братами Михайлом і Левом Чорними з Ізмайлівської ОЗУ.
 
З таким бекграундом Кіслін потрапив на зустріч Зеленського з єврейською діаспорою США, а пізніше брав участь у ще одній - в більш вузькому колі. На ній Зеленського представляв глава офісу президента Андрій Богдан.
 
Як повідомляється, зустріч відбулася в ресторані "Російська чайна".
 
Сем Кислін нібито зводив людей, ділився контактами, але й водночас, як стверджують журналісти, переслідував власні інтереси.
 
В інтерв'ю НТВ 1 вересня Кислін повідомив, що це він переконав адвоката президента США Руді Джуліані порадити Дональду Трампу розкрутити історію про корупцію в Україні.
 
Бізнесмен був зацікавлений у скандалі, щоб повернути заморожені в Україні активи офшорної компанії.
 
У 2014 році Кислін купив кіпрську Opalcore Ltd, яка розміщувала свої бонди-облігації в українських банках.
 
Унаслідок розшуку грошей Януковича 23 млн доларів компанії Кисліна опинилися під арештом і були конфісковані за вироком Краматорського суду.
 
Кислін не міг повернути гроші, доки Петро Порошенко був президентом. Проте активізувався за президента Зеленського, налагодивши з ним зв'язки через діаспору.
 
У серпні він приїхав до України і позиціонував себе як борця з корупцією.