Слідство у справі замаху на активіста Михайлика призупинили

12:33, 03.10.2019
Слідство у справі замаху на активіста Михайлика призупинили

Слідство в справі замаху на вбивство одеського громадського діяча Олега Михайлика призупинили.

 

Про це Олег Михайликповідомив Центру прав людини ZMINA.

 

За словами Михайлика, про цю постанову ще від 31 липня він дізнався лише нещодавно, знайшовши лист на своєму подвір’ї.

 

 "Конверт мені підкинули у двір, а знайшла його сусідка. Слідчий весь цей час, скільки ми перед тим говорили по телефону, не повідомив, що підписав цю постанову".

 

Зокрема, йдеться про зупинення слідства через відсутність речового доказу у вигляді вилученої ще в січні 2019 року з легені потерпілого кулі, яка досі перебуває у німецьких криміналістів.

 

За словами слідчого, без наявності зазначеного речового доказу неможливе проведення всіх необхідних судових експертиз, без висновків яких завершити судове розслідування та прийняти остаточне законне рішення в даному кримінальному провадженні неможливо.

 

В ухвалі уточнюється, що запит про надання міжнародної правової допомоги до міністерства юстиції Німеччини, зокрема і про передання до України кулі, не виконано в повному обсязі.

 

Водночас річний термін досудового розслідування в кримінальному провадженні спливав 24 вересня, а тому був ризик, що слідство не доведуть до кінця у відведені законом терміни.

 

Тож досудове розслідування зупинено у зв’язку з наявною необхідністю виконання процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва.

 

Михайлик погоджується, що зупинення слідства – "це єдиний шанс викрутитися із ситуації про обмежений термін", але не певен, що Генпрокуратура зробила достатньо, щоб отримати цей речовий доказ із Німеччини. Адже, як раніше неодноразово заявляв Михайлик, ця куля може повністю розвалити версію слідства щодо підозрюваних, які сьогодні розглядаються як виконавці замаху.

 

Активіст каже, що зі своїм адвокатом дуже хоче ознайомитися з матеріалами справи, але їм досі не дали можливості, щоб дізнатися, чи були відправлені відповідні запити в Німеччину задля отримання цієї кулі.

 

Нагадаємо, за напад на Олега Михайлика поліція затримала трьох громадян Грузії, що викликало бунт грузинської громади в Одесі.

 
Тим не менш, суд Одеси відправив підозрюваного Торніке Герасіна в СІЗО на 60 діб без права внесення застави.
 
 
У жовтні в Одесі стався черговий напад на активіста: у Київському районі міста на світлофорі розстріляли автомобіль автомайданівця, в результаті чого куля влучила у водія авто.