На Майдані пройшла акція до дня народження політв'язня Володимира Дудки

14:51, 30.09.2019
На Майдані пройшла акція до дня народження політв'язня Володимира Дудки

(Фото: Макс Требухов)

У Києві на Майдані Незалежності відбувся перформанс до 55-річчя засудженого у "справі "українських диверсантів" Володимира Дудки.


Як повідомляє Укрінформ, на Майдані зібралися правозахисники, активісти та родина політв'язня .

 

Активісти тримали плакати з фотографією Дудки і написами "Free Volodymyr Dudka". Також учасники акції розгорнули прапор військово-морських сил України та тримали в руках паперові кораблики.

 

                      Фото: Макс Требухов

 

"Сьогодні ми зібралися на Майдані щоб символічно відзначити ювілей, 55 років політв'язню Володимиру Дудці, який був капітаном корабля. Свій день народження Володимир Дудка зустріне на етапі, саме в цей час його етаповано до Москви, де буде розглядатися апеляція на найбільш суворий за весь час вирок, винесений йому та Олексію Бессарабову - це 14 років позбавлення волі за сфабрикованою кримінальною справою", - заявила голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

 

                                      Фото: Макс Требухов

 

За її словами, щонайменше 86 українських політв'язнів досі лишаються у в’язницях в Росії та окупованому Криму, і щонайменше 227 полонених перебувають у підвалах окупованого Донбасу.

 

                                      Фото: Макс Требухов

 

4 квітня 2019 року "Севастопольський міський суд" виніс Володимиру Дудці вирок - 14 років позбавлення волі в колонії суворого режиму і штраф 350 тис. рублів. Разом із Дудкою до 14 років позбавлення волі та штрафу 300 тис. рублів засуджений іще один в'язень Кремля - Олексій Бессарабов.

 

9 листопада 2016 року в Севастополі ФСБ затримала працівників кримського аналітичного центру "Номос" Дмитра Штиблікова й Олексія Бессарабова, а також їхнього близького друга Володимира Дудку. Всіх трьох звинуватили в підготовці диверсій у Криму на замовлення української розвідки.

 

В СБУ заявили, що затримані в Криму громадяни України не є ані її співробітниками, ані контактерами.