Грузинська делегація відмовилася їхати на жовтневу сесію ПАРЄ

16:27, 27.09.2019
Грузинська делегація відмовилася їхати на жовтневу сесію ПАРЄ

За попередньою інформацією, грузинська делегація у повному складі не братиме участі у жовтневій сесії Парламентської асамблеї Ради Європи. Остаточне рішення підтвердить глава делегації.

 

Про це в коментарі LB.ua повідомив представник Грузії у ПАРЄ, депутат грузинського парламенту від партії "Європейська Грузія" Георгій Канделакі.

 

"Я підтримую цей бойкот. Я від самого початку виступав за це. Попри те, що у липні це голосування [про відновлення повноважень делегації Росії] було не на нашу користь. Тут, кажучи "наші", я маю на увазі шість країн: Україну, Грузію, Балтійські країни і Польщу, які взяли участь у демарші проти повернення Росії до ПАРЄ. Проте, легітимність і моральна перевага - на нашому боці. Я думаю, що ми своєю відсутністю поставимо тих колег, які прийняли, на нашу думку, помилкове рішення, у дуже скрутне становище. Потреба переосмислити, яка ж модальність тепер у взаємовідносин ПАРЄ і Росії, постане перед ними вкрай гостро", - сказав Канделакі.

 

"Я повністю підтримую рішення нової української делегації не брати участь у всіх заходах цієї сесії. До того ж наступного тижня усі заходи, які відбуватимуться на полях, - святкові. Вони будуть присвячені 70-річчю від дня заснування Ради Європи. І немає причин у нас або в українських колег піднімати келих з шампанським з російськими", - сказав він.

 

Канделакі також зазначив, що країни з групи підтримки України готові підтримати будь-яке рішення української делегації, в тому числі і щодо подальшого демаршу ПАРЄ. "Особливо Грузія, Польща і Балтійські країни дивляться на Україну. Україна може проявити ініціативу, і ці країни підуть за нею. Усі ці роки ми боролися у тому числі і за Україну", - заявив Канделакі.

 

Як повідомляла УМ,  делегація України відмовилася від участі в осінній сесії ПАРЄ.

 

Це пов'язано з червневою резолюцією ПАРЄ, яка повернула Росії права голосу на засіданнях. З 2014 року російська делегація у ПАРЄ була позбавлена основних повноважень через окупацію українського Криму.

 

На осінній сесії ПАРЄ повинні розглянути проект резолюції про становище кримських татар в окупованому Росією Криму.