З МОЗу хочуть звільнити «людей Уляни Супрун» через розбіжність у поглядах

21:09, 24.09.2019
З МОЗу хочуть звільнити «людей Уляни Супрун» через розбіжність у поглядах

Ірина Литовченко, яка перемогла в конкурсі на посаду за керівництва МОЗом Уляни Супрун

Новопризначений заступник Міністра охорони здоров’я Михайло Загрійчук запропонував написати заяву на звільнення працівникам, що прийшли на роботу МОЗ, коли ним керувала Уляна Супрун. 
 
Це гендиректор Директората стратегічного планування і євроінтеграції Ірина Литовченко, що перемогла в конкурсі на цю посаду на початку 2018 року. А також гендиректор Директората медичних услуг Оксана Сухорукова, , що перемогла в конкурсі на цю посаду в листопаді 2018 року, пише "Лівий берег".
 
Причина - "розбіжність у поглядах".
 
Підтвердження цієї інформації є на аудіозаписі зустрічі заступника міністра з працівниками директоратів МОЗ, яку наводить "Українська правда" з посиланням на джерела.
 
"Мені було запропоновано піти. Тому що є різне бачення - того, як я бачу реформу і того, як її бачить нове керівництво. Або я погоджуюсь, або шукають інші причини, щоб я пішла. Це перше зауваження. І друге - ще є інші генеральні директори, які не влаштовують керівництво МОЗ", - каже на зустрічі Оксана Сухорукова.
 

 
Михайло Загрійчук слова Сухорукової підтвердив:
 
"Все, що сказала Оксана - дійсно так. [...] Я сказав, в нас є повні розбіжності в поглядах в принципі. Стосовно Оксани і це рівень Міністра, буде міністр вони будуть мати з нею співбесіду. 
 
Да, дійсно, я запропонував Оксані сьогодні, вона відмовилась, має повне право. Але вона сказала, що зі мною підуть люди. 
 
Тому я вас зібрав сказати, ми просимо вас всіх залишитись і бачимо кожного з вас тут і не приймайте рішень і так далі. 
 
Залишайтесь і будемо всі працювати. Структура не змінюється, але я відреагував на те, що мені сказала Оксана".
 
Він також додав: "Я хочу, щоб людина на посаді Директора (директорату, - ред.) повністю відповідала моєму баченню і баченню команди".
 
Ось як пояснила причини сама Сухорукова:
 
"У нас вийшло непорозуміння стосовно ролі МОЗ, стосовно ролі НСЗУ, ролі ДОЗів і всього іншого (керівництво МОЗ хоче звільняти та призначати керівників Департаментів охорони здоров'я при ОДА, що протирічить законодавству та реформі децентралізації, - ред.), і взагалі всієї реформи децентралізації.
 
Крім того, непорозуміння стосовно роботи структурних підрозділів в МОЗ - стосовно того, що Директорати і Департаменти мають виступати як одна структура, що розподілення на формування та реалізацію політики це неправильно".
 
Оксана Сухорукова під час розмови в присутності інших працівників МОЗ запитала Михайла Загрійчука, в чому розбіжність бачення нової команди і її:
 
Михайло Загрійчук: "Принципово в тому, що ти і Литовченко лобіюєте..."
 
Ірина Литовченко: "Лобіюємо?"
 
З залу: "Це державна політика! Затверджений план дій уряду".
 
Михайло Загрійчук: "Те, що ви подавали чи подаєте і так далі, не підтримується професійною медичною спільнотою".
 
Оксана Сухорукова: "Наприклад? Один приклад?"
 
Михайло Загрійчук: "НАПРИКЛАД, ТВОЄ ХАМСЬКЕ ВІДНОШЕННЯ ДО АКАДЕМІКА, ВІЦЕ-ПРЕЗИДЕНТА АКАДЕМІЇ НАУК! Нормальних вітчизняних експертів..."
 
Зазначимо, сама Уляна Супрун напередодні прокоментувала діяльність новопризначеного міністра охорони здоров’я Зоряни Скалецької. За її словами, вона бере собі в радники людей від "старої системи Богатирьової або від фарммафії".