Різдво Пресвятої Богородиці: історія, традиції та прикмети свята

15:10, 21.09.2019
Різдво Пресвятої Богородиці: історія, традиції та прикмети свята

Сьогодні християни східного обряду святкують Різдво Пресвятої Богородиці або другу Пречисту.
 
Різдво Пресвятої Богородиці належить до 12 найбільших церковних свят і власне саме воно й відкриває їхній лік у церковному новому році, який розпочався 14 вересня.
 
Християни відзначають це свято приблизно з VІ століття.
 
Згідно з переказами, батьки Діви Марії - Йоаким і Анна, були благочестивим подружжям, але, проживши у шлюбі 50 років, не мали дітей.
 
Юдеї, які вважали безпліддя Божою карою людині за її гріхи, насміхалися над ними. Одного разу на святі священик у Єрусалимському храмі навіть відмовився прийняти у Йоакима жертву, привселюдно назвавши його грішником. 
Чоловік засмутився з того і довго з плачем молився Богові. Тоді йому явився ангел, котрий напророкував скоре народження дитини. У відповідь старий пообіцяв присвятити дитя Богові.
 
Тим часом Анна теж бачила ангела і отримала подібну втіху. Невдовзі у подружжя й дійсно народилася дівчинка, яку назвали Марією.
 
Смисл свята полягає у прославленні Богородиці - першої події у ряду тих, якими Господь готувався врятувати людство. А ще в тому, що людина має вірити й довіряти Богові, навіть тоді, коли в неї саму ніхто не вірить. 
 
У народі Різдво Пресвятої Богородиці називали другою Пречистою, або "осениною". Як відомо, перша Пречиста - це Успіння Богородиці й відзначається воно 28 серпня.
 
Існує ще й третя Пречиста - так звана "зимова" - Введення в храм Пресвятої Діви (4 грудня). На честь свята Різдва Пресвятої Богородиці в Україні зведено чимало храмів.
 
Як правильно святкувати Різдво Богородиці
 
Свято має бути радісним та веселим, отож родині потрібно зібратися разом та піти до церкви на богослужіння. Цього дня не варто тримати піст - після молитов у храмі вдома за круглим столом влаштовують родинні святкові обіди, пише zik.ua.
 
Цікаво, що Різдво Богородиці певним чином стосується кожної жінки - це свято вважається жіночим, коли жінку вітають як продовжувачку роду. 
 
Жінки, у яких ще немає дітей, замовляють службу у церкві та запрошують на обід бідних людей, таким чином просячи у Бога благословення.
 
Також цього дня вагітні жінки моляться Богородиці, просячи здоров’я та щасливої долі для своїх малюків.
 
Аби залишатися красивою все життя, жінки до сходу сонця йшли на річку або озеро і умивалися водою. Вважається, що так краса не в’янутиме до самої старості.
 
А щоб діти завжди були здоровими та жвавими, батьки обливали їх водою на порозі дому.
 
Вважається, що весілля, справлене 21 вересня, стане початком щасливого і довгого подружнього життя.
 
Що не дозволено робити на Різдво Богородиці
 
У свято Різдва Богородиці не беруться за важку роботу, не прибирають, не лагодять нічого у домі, не сваряться, не зляться та прощають образи.
 
Вважається, що на свято негативні думки та плани втричі повертаються тому, хто думає зле. 
 
Забороняється викидати залишки святкової вечері цього дня. Їх потрібно віддати біднякам або пригостити тварин.
 
Народні прикмети на Різдво Пресвятої Богородиці
 
Релігійні традиції тісно переплітається з прикметами народного календаря та "поведінкою" погоди. 
 
У народі кажуть, що "Перша Пречиста жито засіває, друга - дощем поливає, а третя - снігом покриває". Так, вважається, що саме 21 вересня настає осінь.
 
Отож, якщо на Різдво Богородиці погода сонячна та безхмарна, осінь передує тепла та ясна, без опадів. Проте якщо небо хмарне, то осінь буде холодною та дощовою.
 
Якщо дівчатам кортить вийти заміж, то треба встати рано. Кажуть, якщо дівчина умиється чистою водою до сходу сонця, то цього року її обов’язково просватають.
 
Аби хвороби та "злі очі" не мали на вас впливу, 21 вересня потрібно спалити старий одяг та взуття. 
 
Якщо ранком 21 вересня дощить, то дощі прийдуть затяжні - на 40 днів, а зима буде холодною. 
 
Якщо ж яскраве вранішнє сонце сушить росу на траві, снігу взимку буде обмаль.