Шаман, що йшов виганяти Путіна з Кремля, отримав справу про екстремізм

16:09, 20.09.2019
Шаман, що йшов виганяти Путіна з Кремля, отримав справу про екстремізм

Олександр Габишев почав свій шлях з Якутська до Москви чотири місяці тому. Він вважає президента Росії породженням темних сил, з яким під силу впоратися тільки шаману (фото: "Радіо Свобода")

Шаман Олександр Габишев, що йшов до Москви виганяти президента Росії Володимира Путіна з Кремля, став підозрюваним у справі про публічні заклики до екстремістської діяльності.
 
За пред'вленою статтею Габишеву загрожують до чотирьох років ув'язнення.
 
Наразі він перебуває під підпискою про невиїзд.
 
Про це повідомляє "МБХ медіа" з посиланням на координатора "Правозахисту Листівки" Олексія Прянишникова.
 
"Його вмовили на добровільну угоду про стаціонарному обстеженні. Ми будемо це оскаржувати. На той момент з ним був адвокат за призначенням, зараз працює наш адвокат", - розповів Прянишников виданню.
 
Водночас, як виданню FlashSiberia повідомили в міністерстві охорони здоров'я Якутії, Олександр Габишев був доставлений до психлікарні.
 
"Габишев був направлений до республіканської психіатричної лікарні (...) даному громадянинові будуть проведені експертні заходи", - повідомили в міністерстві.
 
Як пояснили там, психіатрична діагностика ґрунтується на бесіді з пацієнтом, уточненні історії життя та хвороби. 
 
"Як медичній службі нам важливий сам пацієнт і його стан. У разі якщо у даного пацієнта будуть виявлені патології, ми готові надати кваліфіковану медичну допомогу. За необхідності можуть бути залучені соціальні служби", - додали в міністерстві.
 
Відомо, що Габишев почав свій шлях з Якутська до Москви чотири місяці тому. Він вважає президента Росії породженням темних сил, з яким під силу впоратися тільки шаману.
 
Відео з проповідями шамана набрали більше мільйона переглядів, він збирав масові мітинги в Забайкаллі і Бурятії.
 
У ніч на 19 вересня прихильники шамана розповіли про його викрадення.
 
Довгий час Слідчий комітет і МВС регіону відмовлялися коментувати інцидент. Лише вдень в поліції підтвердили його затримання. Тоді не повідомлялося, в чому він обвинувачується.
 
У п'ятницю він був доставлений літаком до Якутська.
 
У міжнародній правозахисній організації Amnesty International якутського шамана назвали в'язнем совісті і поставили вимогу його звільнення.
 
У російському представництві організації заявили, що реакція влади на його дії виглядає абсурдною, а Габишев, як і інші громадяни, має право на вільне вираження своїх політичних поглядів і проведення релігійних обрядів.
 
Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков в п'ятницю заявив, що Кремль не має відношення до затримання шамана.