Уряд оприлюднив план створення незалежного оператора ГТС

10:53, 19.09.2019
Уряд оприлюднив план створення незалежного оператора ГТС

Кабінет міністрів опублікував постанову з планом відділення від "Нафтогазу" незалежного оператора української газотранспортної системи.

 

Про це повідомляється на офіційному сайті уряду.

 

Кабмін визначив модель відділення ГТС від "Нафтогазу" як таку, що знаходиться в держвласності і не підлягає приватизації.

 

При цьому товариство з обмеженою відповідальністю "Оператор газотранспортної системи України" зможе подати в НКРЕКП запит на сертифікацію оператора газотранспортної системи.

 

Кабмін також затвердив план заходів щодо виконання вимог про незалежність оператора газотранспортної системи. У числі заходів - внесення законопроекту про зміни в законодавство про газотранспортну систему до 10 жовтня і збільшення статутного капіталу "Оператора ГТСУ".

 

Збільшення статутного капіталу планують досягти шляхом відчуження "Укртрансгазом" власних необоротних і оборотних матеріальних активів, які використовуються в процесі здійснення діяльності з транспортування газу. Дедлайн - 1 грудня.

 

Крім того, Кабмін проведе інвентаризацію майна, що використовується при транспортуванні газу до 10 жовтня, і оцінить частку в статутному капіталі "Оператора газотранспортної системи України" до 1 грудня.

 

Також уряд розгляне до 1 листопада проект договору купівлі-продажу частки в статутному капіталі "Оператор ГТСУ" в розмірі 100% статутного капіталу між "Укртрансгазом" і "Магістральними газопроводами України" на умовах розстрочки на 15 років.

 

Права перейдуть оператору з 1 січня 2020 року. Крім того, уряд до нового року забезпечить повну передачу майна "Оператору ДМСУ".

 

Як повідомляла УМ,  у Брюсселі сьогодні відбудеся третій раунд тристоронніх переговорів на політичному рівні з Росією та Україною щодо довгострокового транзиту газу через Україну після 2019 року.

 

Росія шукає можливості на укладання нового транзитного контракту про постачання свого газу до Європи через газотранспортну систему України терміном на 1 рік — на час, який Газпрому знадобиться на добудову обхідних газогонів.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Геть від Москви: як Україна готується до тристоронньої «газової» зустрічі із РФ