Проти Кабміну відкрите ще одне провадження щодо нового Українського правопису

14:45, 17.09.2019
Проти Кабміну відкрите ще одне провадження щодо нового Українського правопису

Окружний адміністративний суд міста Києва відкрив провадження у справі про визнання незаконним та скасування Постанови Уряду №437 від 22 травня 2019 року, яким був затверджений український правопис у новій редакції.

 

З текстом позову можна ознайомитися на сайті суду.


Відповідачем у справі визначені Кабінет міністрів України, третя особа - Міністерство освіти і науки України.

 

Суд прийняв до розгляду справи за правилами загального позовного провадження і призначив підготовче засідання на 29 жовтня 2019 року.

 

 

У постанові «Питання українського правопису» №437 наголошено на меті — «забезпеченні конституційних положень про державний статус української мови та уніфікації вживання правописних норм».

 

Однак,  державний статус мови від правопису не залежить. У ст.117 Конституції сказано про постанови й розпорядження, які Уряд ухвалює «в межах своєї компетенції».

 

Основні ж повноваження визначено в ст.20 закону «Про Кабінет Міністрів України» від 27.02.2014 №794-VII. Там у п.2 ч.1 говориться про забезпечення «всебічного розвитку і функціонування державної мови в усіх сферах суспільного життя», але ніде не згадано про причетність до правил письма. 

 

Нагадаємо, 22 травня Кабмін схвалив нову редакцію українського правопису. Міністерство освіти і науки України рекомендувало застосовувати норми і правила нової редакції правопису з 3 червня 2019 року.

 

У провадженні Окружного адміністративного суду міста Києва вже перебуває справа про оскарження українського правопису в новій редакції за позовом матері семикласниці до Кабінету міністрів України. У цій справі судом вже було проведено два підготовчі засідання.

 

Центр оцінювання якості освіти заявляє, що знання нового українського правопису не перевірятимуть на зовнішньому оцінюванні найближчі п'ять років.