Вчені вперше знайшли воду на скелястій екзопланеті

09:39, 12.09.2019
Вчені вперше знайшли воду на скелястій екзопланеті

(ESA/UCL)

Астрономи виявили воду в атмосфері екзопланети, яка знаходиться всього в 111 світлових роках від Землі.

 

Цілих 50% атмосфери планети K2−18b може бути водяною парою.

 

Про це йдеться в статті Science Alert, пише НВ

 

Але на відміну від інших гігантських екзопланет, на яких була виявлена атмосферна вода, K2−18b є Суперземлею. Ця планета може бути кам’янистою, як Земля, Марс і Венера.

 

Це відкриття могло допомогти нам зрозуміти не тільки атмосферу екзопланет населеної зони в цілому, але і атмосферу скельних екзопланет населеної зони, які розташовані на орбітах навколо червоних карликів.

 

«Пошук води в потенційно жилому світі, відмінному від Землі, неймовірно захоплюючий. K2−18b — це не Земля 2.0, оскільки вона значно важче і має інший склад атмосфери. Однак вона наближає нас до відповіді на фундаментальне питання: чи унікальна Земля?», — сказав астроном Ангелос Ціарас з Лондонського університетського коледжу.

 

K2−18b була виявлена в 2015 році. Вона обертається навколо червоного карлика на ім'я K2−18 досить близько, здійснюючи оборот кожні 33 дня. Крім того, рівні зоряного випромінювання планети подібні рівням Землі.

 

Це пов’язано з тим, що 33-денна орбіта розташована в середині населеної зони зірки — не дуже гарячої, щоб рідка вода випарувалася з поверхні, і не настільки холодної, щоб вона повністю замерзла.

 

Ми також знаємо, що планета приблизно в два рази більша за Землю і приблизно у вісім разів важче. У 2017 році команда визначила, що це може бути або кам’яниста планета з атмосферою, схожою на Землю, але більшою, або планета з переважно внутрішньою водоймою, покрита товстим шаром льоду, як Енцелад або Європа.

 

Нове дослідження припускає, що K2−18b все ж має атмосферу.

 

Вчені змоделювали атмосферу, використовуючи три різних підходи: безхмарний, з водяною парою в воднево-гелієвій атмосфері; безхмарний, з водяною парою, воднево-гелієвою атмосферою і молекулярним азотом; і хмарний, з водяною парою і воднево-гелієвою атмосферою. Всі три моделювання дали статистично значущу атмосферу з високим рівнем достовірності, значення були настільки схожі, що вчені не могли повністю розрізнити три потенційних типи.

 

Всі моделі припускали, що від 20 до 50 відсотків атмосфери планети може бути водяною парою. Таким чином, K2−18b буде досить вологим місцем. Також не можна виключати присутність метану і аміаку, оскільки довжини їх хвиль не покриваються апаратурою дослідницької групи.

 

Виявлена на K2−18b вода в поєднанні зі сприятливою температурою означають, що на планеті може бути життя. Нові космічні телескопи в наступні 10 років, як запевняють вчені, зможуть визначити, чи вироблені гази, що містяться в атмосфері K2−18b, живими організмами.