Роман Сущенко зняв плакат #ВОЛЮСУЩЕНКУ з фасаду Укрінформу (Відео)

12:57, 11.09.2019
Роман Сущенко зняв плакат #ВОЛЮСУЩЕНКУ з фасаду Укрінформу (Відео)

Сьогодні власний кореспондент Укрінформу Роман Сущенко, який 7 вересня повернувся в Україну в рамках обміну з РФ, та його адвокат Марк Фейгін дають першу після звільнення пресконференцію. 

 

Сущенко власноруч зняв плакат #ВОЛЮСУЩЕНКУ з фасаду інформаційного агентства.

 

Романа Сущенка, який із 2002 року був кореспондентом агентства «Укрінформ» у Франції, затримали у Москві співробітники ФСБ Росії у вересні 2016 року за звинуваченням у роботі на військову розвідку України. Українські спецслужби це заперечують, а правозахисники називають справу проти нього політично мотивованою. Сущенку дали 12 років за ґратами. 

 

До звільнення Сущенка закликали Держдеп США, ЄС, Європарламент, ОБСЄ, ПАРЄ, у комітетах ООН, Сейм Польщі, МЗС Литви. На засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні США та ЄС виступили із закликом звільнити Сущенка.

 

 

Із заявами на підтримку українця виступали такі організації, як "Репортери без кордонів", Міжнародна федерація журналістів, Комітет захисту журналістів, ЮНЕСКО, EANA, Гельсінська комісія США, міжнародне об'єднання письменників ПЕН-клубу. Крім того, в різних містах світу періодично проходили акції за звільнення Сущенка та інших українських політв'язнів.

 

Сущенко був нагороджений орденом "За мужність" 3-го ступеня. Також він став лауреатом премії Національної спілки журналістів України за захист свободи слова. Крім того, журі російської премії імені Андрія Сахарова "За журналістику як вчинок" нагородило його орденом Сахарова "За мужність".

 

Виставки малюнків Сущенка, які він створив протягом 2016-2019 років під час ув’язнення у СІЗО "Лефортово" в Москві та у колонії в Кіровській області, відбулися у Києві, Брюсселі, Варшаві, Парижі, Кишиневі, Нью-Йорку, Гданську, Страсбурзі та Празі.

 

Сущенко працює в Українському національному інформаційному агентстві "Укрінформ" з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції - з 2010 року.

 

Нагадаємо, 7 вересня між Україною і Росією відбувся масштабний обмін утримуваними особами.

 

В Україну в рамках обміну прибули 35 українців, серед яких політв’язні Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Роман Сущенко, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Євген Панов, Артур Панов, Едем Бекіров, Олексій Сизанович, а також захоплені Росією біля Керченської протоки моряки.

 

Журналісту Роману Сущенку, звільненому в результаті обміну 7 вересня, в СІЗО "Лефортово" оголосили про заборону у наступні 20 років в'їжджати на територію Російської Федераці