Ірина Геращенко назвала парламентську більшість «зелеными человечками» і звинуватила в захопленні парламенту

08:00, 11.09.2019
Ірина Геращенко назвала парламентську більшість «зелеными человечками» і звинуватила в захопленні парламенту

Верховна Рада прийняла за основу законопроект про зміни до регламенту, яким пропонується обмежити індивідуальну ініціативу народних депутатів реєструвати проект постанови про скасування прийнятого парламентом рішення.

 

"За проголосували" 234 народних депутатів.

 

Законопроект розкритикувала парламентська опозиція, яка заявила зокрема про порушення процедури розгляду.

 

Крім цього виникла конфліктна ситуація навколо виступу народного депутату фракції "Європейська солідарність" Ірини Геращенко.

 

Геращенко звинуватила партію «Слуга народу» у «захопленні» парламенту.

 

"Друзі ви знаєте, 5 років тому "зеленые человечки" захопили Крим, зараз "зеленые человечки" захоплюють український парламент. І насправді повністю його перекреслюють", – почала народний депутат

 

Після цього Геращенко виключити мікрофон.

 

"При всій повазі, я думаю, що не варто порівнювати народних депутатів з тим, що ми спостерігали в 2014 році. Це неприпустимо в парламенту нашої держави", – звернувся до неї Разумков.

 

У відповідь на це депутати від "ЄС" підійшли до трибуни, оточили її й екс-президент України, депутат від "ЄС" Петро Порошенко закликав Разумкова увімкнути мікрофон Геращенко та надати можливість договорити. Спікер сказав, що надає їй слово.

 

Коли Геращенко включили мікрофон, вона попросила 2 хвилини.

 

Геращенко продовжила свій виступ тим, що в сесійній залі "ми бачимо, як Верховна Рада незалежної України перетворюється на парламент АР Крим".

 

Депутати знову почали аплодувати, а Геращенко закликала Разумкова "заспокоїти свій югенд тут і не давати права перекрикувати опозицію". Після цього у сесійній залі почали лунати вигуки "Ганьба!".

 

"Зараз весь світ бачить, як опозицію спочатку відсадили на гальорку. Потім її захлопують і перекрикують. І далі, навіть не прийнявши ще закон з цинічною назвою про протидію зловживанням прав народних депутатів щодо законодавчої ініціативи, його вже виконують", - сказала Геращенко.

 

Вона розкритикувала положення цього законопроекту. Після виступу Геращенко депутати від "ЄС" залишили трибуну.

 

Разумков, своєю чергою, зазначив, що тоді, коли йшлося про скасування недоторканності народних депутатів, то зазначалося, що в сесійній залі є захищеність на політичну позицію та дії депутатів. "Однак, ми говорили про те, що неприпустимі образи в сесійному залі Верховної Ради України, як і будь-де в іншому місці в нашій державі. Тому, якщо ми хочемо бути парламентом, який буде об'єднувати державу, давайте будемо чемно ставитися до наших колег. Як тих, хто є більшістю, так і тих, хто займає іншу позицію", - сказав Разумков.

 

Нагадаємо,  народні депутати фракції "Слуга народу" внесли в Раду проект закону №1043 про внесення змін до регламенту Верховної Ради "щодо протидії зловживанням прав народних депутатів у ході законодавчої процедури".

 


Ним передбачено скасувати норму, за якою один депутат може реєструвати проект постанови про скасування рішення, прийнятого парламентом. Це буде можливо лише, коли ініціативу підтримають не менше 150 народних депутатів.