У Черкасах хворі на діабет залишилися без інсуліну

08:15, 05.09.2019
У Черкасах хворі на діабет залишилися без інсуліну

У черкаських міських поліклініках ендокринологи припинили виписувати рецепти на інсулін. Гроші держсубвенції на видачу цих ліків закінчилися.
 
Про це "UA: ЧЕРКАСИ" повідомив головний медик Черкас Олег Стадник.
 
Як розповідає черкащанка Альона Скороход, вона хворіє на діабет першого типу і зараз перебуває у відділенні стаціонару Першої черкаської міської лікарні. Жінка лежить з ацетоном, бо невчасно вколола інсулін.
 
Жінка каже, поки перебуває на лікуванні, препаратами її забезпечує медустанова. А купувати за власні кошти інсулін вона не має змоги.
 
Ендокринолог Другої міської поліклініки Раїса Д’яченко каже, що справді із вересня не виписує рецепти на інсулін, таке рішення ухвалив Департамент охорони здоров’я Черкаської міськради.
 
"Пацієнти реагують по-різному. Хтось розуміє, що в нашій країні можуть бути всякі несподіванки, хтось сердиться, а хтось плаче. Сьогодні мені дівчинка сказала: "Куди мені йти? У мене немає грошей". Інсулін такий препарат, який життєво необхідний. Неможливо перевести людину на якийсь інший препарат", - пояснює лікарка.
 
Зі слів головного медика Черкас Олега Стадника, у місті проживає 2 тисячі діабетиків. На початку року на забезпечення цих хворих спрямували 10 мільйонів гривень із держбюджету. Цих коштів вистачило до серпня. А тепер необхідно ще 5,5 мільйона гривень, аби до кінця року безкоштовно видавати ліки.
 
"Якщо ми ще заплатимо 1 мільйон 400 тисяч за серпень у вересні місяці, то я не знаю, який залишок асигнувань на сам вересень. Можливо, це буде 200 тисяч, можливо, це буде 300 тисяч. 200 тисяч не закриють потребу в 1 мільйон 400 тисяч. Відповідно, 1 мільйон 400 тисяч немає у жовтні, листопаді, грудні".
 
Наразі міський департамент охорони здоров’я Черкас повідомив аптеки про неможливість подальших розрахунків, а медзаклади - про припинення виписки рецептів.