Суд відмовив Генпрокуратурі в арешті майна Віктора Ющенка

14:19, 03.09.2019
Суд відмовив Генпрокуратурі в арешті майна Віктора Ющенка

Київський апеляційний суд відмовив прокурорам Управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури в задоволенні апеляційної скарги на рішення Печерського райсуду столиці від 9 липня, яким було відмовлено в задоволенні клопотання ГПУ про накладення арешту на майно третього президента Віктора Ющенка.

 

Як повідомив «Українi Молодiй» в ексклюзивному коментарі адвокат Ющенка Віталій Наум, відповідне рішення суд ухвалив у понеділок. За його словами, представники ГПУ оскаржували в апеляційній інстанції рішення слідчого-судді Печерського суду В"ячеслава Підпалого. При цьому паралельно подали ще одне аналогічне клопотання до суду першої інстанції про накладення арешту на майно Ющенка, в задоволені їм також було відмовлено вже іншим суддею.

 

«Напередодні апеляційного розгляду ГПУ злила інформацію у ЗМІ про те, що ГПУ звернулася до Вищої ради правосуддя про притягнення суддів Печерського райсуду до дисциплінарної відповідальності у зв'язку з тим, що вони відмовляються задовольняти їхні клопотання про накладення арешту на майно Ющенка. Що, у свою чергу, свідчить про неприхований тиск на суддів iз метою задоволення їхньої апеляційної скарги», — наголосив пан Наум.

 

Адвокат додав у коментарі «УМ»: «Київський апеляційний суд не пішов на такий тиск і відмовив їм у задоволенні апеляції. Відтак це рішення набуває законної сили».
Наприкінці вересня Київський апеляційний суд має розглянути ще одну скаргу ГПУ, тепер уже на інше рішення Печерського суду, яким також відмовлено у клопотанні про накладення арешту на майно Ющенка.

 

Нагадаємо, відповідні рішення судді ухвалили у рамках розслідування кримінального провадження щодо незаконного відчуження Межигір'я на користь Віктора Януковича. На початку літа ГПУ висунула Віктору Ющенку підозру в розтраті майна у рамках справи про резиденцію «Межигір'я», яка була виведена з державної власності у 2007 році.

 

За даними адвоката Віталія Наума, слідчі ГПУ вважають, що Ющенко у 2002 році вступив у злочинну змову з Януковичем з метою, щоб останній заволодів «Межигір'ям»! «Ті, хто пам'ятають, які були баталії між Ющенком і Януковичем у 2004 році, розуміють, яка в цьому абсурдність», — іронізує захисник.

 

У 2007 році між Ющенком та Януковичем також був черговий тривалий політичний конфлікт, який закінчився дочасними виборами парламенту восени 2007 року. Уряд після цього передав резиденцію до статуту держпідприємства «Надра України», яке вивело «Межигір'я» з державної власності на користь фіктивної донецької фірми.

 

Зауважимо, що керівник Управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк протягом літа не приховував амбіцій очолити Генпрокуратуру і намагався закидами на адресу Ющенка засвідчити свою «винятковість» новій владі та «заглушити» власні провали в розслідуванні низки злочинів режиму Януковича. От тільки Генпрокурором кілька днів тому став не він, а Руслан Рябошапка.