«Зробіть те, що ви обіцяли!»: Зеленський закликав депутатів проголосувати за зняття недоторканності.

11:53, 03.09.2019
«Зробіть те, що ви обіцяли!»: Зеленський закликав депутатів проголосувати за зняття недоторканності.

Президент України Володимир Зеленський прийшов на друге засідання Верховної Ради 9-го скликання та закликав депутатів проголосувати за зняття недоторканності.

 

«Українські депутати винайшли вічний двигун політичного життя. Працює дуже просто. Спочатку кандидати в депутати обіцяють зняти недоторканність, потім провалюють голосування, потім народ забуває. На наступних виборах кандидатам знову є що обіцяти. Цьому гаджету час відправитися на звалище істрії. Я звертаюся до всіх депутатів. Просто зробіть те, що ви обіцяли», — зазначив Зеленський.

 

Законопроєкт передбачає внесення змін до ст. 80 Конституції України. Зокрема, скасовується норма, згідно з якою народні депутати не можуть бути притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані без згоди Верховної Ради.

 

Інша норма статті, згідно з якою народні депутати не будуть юридично відповідати за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах (за винятком відповідальності за образу чи наклеп), продовжить діяти.

 

Зміни мають набути чинності з 1 січня 2020 року.

 

Як повідомляла УМ, Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроект про скасування недоторканності народних депутатів. За законопроект проголосували 363 обранці

 

Для остаточного ухвалення законопроєкту потрібно щонайменше 300 голосів, в іншому випадку такий проєкт закону можна буде запропонувати через рік.