День Незалежності: як відсвяткували в різних містах України

18:01, 24.08.2019
День Незалежності: як відсвяткували в різних містах України

(Укрінформ)

У суботу, 24 серпня, відзначається День Незалежності України.

 

Зі сходом сонця розпочали святкувати День Незалежності в Ужгороді.

 

О 6-й відбулася молитва за Україну. На площі перед кафедральним собором зібралися вокалісти Закарпатського академічного хору, священнослужителі, військові та містяни. Разом сотні людей молилися за мир і добробут України.

 

Захід відбувся вже вшосте, ініціатори його є народний хор. Щоразу моляться на різних локаціях, але це завжди знакові для Ужгорода місця. Цьогоріч до Закарпатського хору долучилися ще два колективи з Латвії. Всі разом, а це понад сотня вокалістів, дев'ятьма мовами вони виконали молитву за Україну, державний гімн та інші композиції. 

 

 

 

Марш нескорених з нагоди Дня Незалежності відбувся і у Львові. Організували його ветерани російсько-української війни.

 

Стартував він із Личаківського кладовища, де поховано найбільше Героїв, які боролися за незалежність нашої країни. Біля могил захисників зібралися більше тисячі людей. Це ветерани війни на Донбасі, військовослужбовці, волонтери, рідні армійців та небайдужі містяни. На кладовищі усі вклонилися до могил героїв, поклали квіти та рушили колоною вулицями міста. У руках учасники несли фотографії загиблих армійців.

 

Перша зупинка маршу нескорених – військовий госпіталь. Біля входу до шпиталю учасників ходи зустрічали львів'яни у вишиванках та з синьо-жовтими прапорами. Вигукували героям слава та слова подяки. Закінчилася хода у гарнізонному храмі Петра і Павла. Де капелани помолилися за полеглих та живих захисників країни.

 

Артур Киреєв, військовослужбовець ЗСУ, який долучився до маршу нескорених, сказав: "Останнім часом люди почали забувати це. І війну, як таку, вони її не відчувають зовсім. Менше і до поранених ходять,більше відпочивають. Вони забули, що їх боронять, що їм це все вдається завдяки військовим, які гинуть захищаючи нас".

 

А учасниця маршу Надія Умриш вважає, що основне святкування в українців попереду: "Мабуть, нас ще чекає найбільше свято – це перемога наша, нашої України. Щоб була повна незалежність".

 

 

У Запоріжжі на День Незалежності провели багатолюдні неофіційні святкові заходи, організовані за ініціативою самих городян без участі влади. До них долучилися більше тисячі охочих.

 

Святкову ходу центральним проспектом влаштували місцеві патріотичні організації. Очолили колону матері загиблих бійців зі світлинами своїх полеглих синів. Окремою колоною пройшли проспектом учасники бойових дій, які зібралися разом через соцмережі, аби показати, що вони згуртовані та готові до дій.

 

 

Вшанували пам'ять загиблих Героїв Небесної Сотні і у Харкові. У панахиді участь взяли більше тисячі містян.

 

Харків вперше долучився до всеукраїнської акції "100 ударів дзвону". Серед присутніх на центральній площі міста були активісти харківського євромайдану, військові та ветерани АТО. Під удари дзвону, кожен з яких символізує один удар серця героя Небесної сотні, пригадували і своїх загиблих побратимів. Поминальна акція завершилася покладанням квітів до стели незалежності України.

 

Володимир Чистилін, координатор Харківського євромайдану, під час заходу сказав: "Сьогодні складні часи і знову доводиться виборювати незалежність на фронті і все ще попереду. Тому такі акції дуже важливі. Я буду думати про хлопців, бо зараз наші і в Києві на параді, на який поїхали АТОвці, і буду думати про хлопців, яких ми за цей рік поховали, їх чимало, на жаль".

 

 

1200 голубів випустили в небо в селі Крилос на Івано-Франківщині.

 

Так на Прикарпатті відзначили 28-річницю Незалежності України. Для участі у флеш-мобі птахів до населеного пункту звозили з різних куточків заходу України. Таке дійство на Івано-Франківщині організовують уже впродовж десятиліття. Однак, за 5 років війни крилаті вісники миру набули особливого символізму, кажуть організатори.

 

"Щороку на День Незалежності ми випускаємо голубів у небо, щоб показати, що ми є вільна країна, що ми прагнемо миру, і завдячуючи хлопцям, які на сході, ми надіємося, що цей мир в нашій країні настане якнайшвидше", – співорганізатор акції Роман Король.

 

 

 

В Одесі з нагоди Дня Незалежності утворили живий вишиванковий ланцюг.

 

Сотні людей вишикувалися у національному вбранні від Приморського бульвару, Потьомкінськими сходами до морвокзалу. Перший номер у вишиванковому ланцюзі за традицією у Дюка де Рішельє. Для нього заздалегідь вишили сорочку, цього року вона з синьо-жовто-чорним орнаментом – це етнічні кольори Одеського регіону. Тим часом живий ланцюг простягнувся на кілометр і зібрав тисячу учасників. 

 

 

24-го серпня 1991-го року Верховна Рада тодішньої УРСР ухвалила історичний документ – Акт проголошення незалежності. Тож саме цей день є датою відліку утворення сучасної незалежної української держави. Майже за рік до цього, 16-го липня 1990 року відбулося ухвалення Декларації про державний суверенітет України. За це рішення тоді проголосували 355 депутатів. І саме той документ став базою для подальшого створення акту проголошення незалежності.