На саміті G7 відбудуться екстрені переговори щодо пожеж в Амазонії

08:07, 24.08.2019
На саміті G7 відбудуться екстрені переговори щодо пожеж в Амазонії

Лідери країн Великої сімки (G7) проведуть екстрені переговори через масштабні лісові пожежі в бразильській Амазонії.

 

Про це повідомляє The Guardian.

 

Питання включили до порядку денного саміту G7, який почнеться в суботу, 24 серпня, в Біарріці (Франція), з ініціативи президента Франції Еммануеля Макрона, який назвав пожежі в Амазонії "кризою міжнародного масштабу".

 

Невдовзі, прес-секретар німецького уряду Штеффен Зайберт, підтримав це рішення.

 

"Масштаби пожеж в басейні Амазонки шокують і загрожують не тільки Бразилії і іншим постраждалим країнам, а й усьому світу", — заявив він. 

 

Водночас президент Бразилії Жаїр Болсонару звинуватив французького коллегу Еммануеля Макрона у колоніальній ментальності. 

 

Болсонару звинуватив Макрона у тому, що той "використовує внутрішні проблеми Бразилії для персональних політичних вигод", використовуючи "сенсаційний тон, який не робить нічого для вирішення проблеми".

 

"Бразильський уряд залишається відкритим для діалогу, заснованого на об'єктивних фактах і взаємній повазі. Пропозиція президента Франції про те, щоб амазонські справи обговорювалися на саміті G7 без участі регіону в 21 столітті асоціюється з застарілим колоніальним менталітетом" – заявив президент Бразилії.

 

Також Болсонару обурило те, що Макрон використав фото фотографа, який помер 2003 року для ілюстрації пожеж в Амазонії і заклику до обговорення на саміті.

 

Амазонський інститут екологічних досліджень (Ipam) заявив, що недавнє збільшення кількості пожеж в Амазонії безпосередньо пов'язане з навмисною вирубкою лісів.

 

Хоча точний масштаб вирубки лісів у тропічних лісах буде певним лише тоді, коли в кінці року будуть опубліковані цифри 2019 року, попередні дані свідчать про значне зростання.

 

Національний інститут космічних досліджень (Inpe) відстежує можливі вирубку лісу в режимі реального часу, використовуючи супутникові дані, розсилаючи сповіщення у ключові райони, які можуть постраждати від вирубки лісу.

 

Лише в липні було розіслано понад 10 000 оповіщень.

 

Зменшення площі лісів було на 278% більшим у липні 2019 року, ніж у липні 2018 року, згідно з даними Inpe.