В Україні проблеми з вивезенням рекордного врожаю зерна

20:02, 22.08.2019
В Україні проблеми з вивезенням рекордного врожаю зерна

В Україні проблеми з вивезенням рекордного врожаю зерна. Бракує локомотивів, пікові навантаження на залізничну колію на півдні України і ряд інших факторів перешкоджають вивозу з полів рекордного врожаю зерна.


Про проблему в ЗМІ заявив глава асоціації власників вагонів Олександр Криворучко. Він уточнив, що в 2019 році, згідно з даними Міністерства сільського господарства США, нашу країну очікує рекордний урожай зерна, а конкретніше - 72,2 мільйона тонн.

 

Читайте більше новин економіки і фінансові новини на сторінках сайту 24 каналу https://24tv.ua/novini_ekonomiki_tag1123/.

 

Експерт зазначив, що показники дійсно відмінні та українські аграрії - молодці. Але важливо зерно правильно вивезти в встановлені терміни, з чим зараз і виникла серйозна проблема.

 

Уже сьогодні існує проблема вивезення зерна, а в серпні і вересні дана ситуація лише погіршиться. На ключові ринки збуту урожай перевозиться через одеські порти. Але доставити туди поточний урожай не виходить через банальну нестачу локомотивів.

 

Крім того, є ще одна проблема - рекордний обсяг дорожнього фонду на ремонт автомобільних доріг з червня-липня перенесли на серпень-вересень. Тому суттєво збільшиться навантаження на залізничний транспорт з метою доставки врожаю.

 

При цьому навантаження в серпні-вересні на залізницю буде ще більшою через те, що на серпень у більшості металургійних підприємств припадає якраз період ремонтів. Тобто, залізорудну сировину, яке по залізниці доставлялося для переробки, на металургійних комбінатах України якраз в цей період почнуть відправляти на експорт.


Цікаво, що експерти вже дали прогноз курсу валют на осінь, заявивши, що і в поточному році сезонні фактори проявлять себе. Швидше за все, курс буде 27-28 гривень за долар, що, в принципі, непогано, і означатиме зміцнення валют другий рік поспіль (до цього було 30 грн за долар).

 

Звичайно, вплинути на курс ще можуть: активність іноземних інвесторів, новостворений уряд і навіть вищеописані проблеми з вивезенням врожаю зернових культур.