Джуліані намагається переконати українську владу розпочати розслідування щодо політичних опонентів Трампа

14:15, 22.08.2019
Джуліані намагається переконати українську владу розпочати розслідування щодо політичних опонентів Трампа

Особистий юрист американського президента Дональда Трампа Рудольф Джуліані зустрічався з «високопоставленим» представником Володимира Зеленського у Мадриді, а також мав з ним телефонну розмову.

 

Про це повідомляє видання The New York Times.

 

Хто саме є «високопоставленим» представником українського президента, ЗМІ не вказує. Водночас, Йдеться про те, що Джуліані «наполегливо закликав» розслідувати ці справи Андрія Єрмака, близького соратника Зеленського. Оточення українського юриста на анонімних засадах підтвердило виданню TheБабель, що така зустріч мала місце.

 

Одне з розслідувань, яких добивається Джуліані, стосується імовірного конфлікту інтересів колишнього віцепрезидента Джо Байдена в Україні. Йдеться про його сина Хантера Байдена, який з 2014 до недавнього часу працював у газовидобувній компанії Burisma, щодо якої тодішній генпрокурор Віктор Шокін проводив розслідування. У 2016-му році, Джо Байден вимагав звільнити Шокіна — адміністрація Обами звинувачувала його у тому що він неналежне розслідує справу Burisma.

 

Байден оголосив про те, що братиме участь у президентській гонці у 2020-му році. Найімовірніше, саме він складе конкуренцію єдиному кандидату від Республіканської партії Дональду Трампу.


Також Джуліані прагне розслідування того, чи намагалися українські чиновники зашкодити президентській кампанії Трампа у 2016-му. Мова про публікацію «чорної бухгалтерії» Партії регіонів, в якій ідеться про виплати грошей ексглаві передвиборчого штабу Трампа Полу Манафорту. Джуліані назвав фейком цю історію.

 

Юрист Трампа наголошує, що він діє як приватне обличчя за сприяння Державного департаменту. Джуліані не розповів, чи американський президент знає про його зусилля.

 

The New York Times пише, що раніше в інтерв’ю Єрмак розповідав, що він обговорював з Джуліані ймовірну зустріч американського та українського президентів та розслідування. Проте соратник Зеленського наголосив, що вони не пов’язували це між собою.

 

«Він [Джуліані] сказав, що дуже зацікавлений у тому, аби новий український уряд був відкритими та відкрито розслідував усі ці справи», – цитує видання Єрмака.

 

Юрист передав Джуліані та співробітникам американського Конгресу, з якими зустрічався минулого місяця у Вашингтоні, що новий уряд прагне справедливого розслідування ймовірних злочинів, проте рішення щодо них будуть лише тоді, коли новообраний парламент погодить кандидатуру нового генпрокурора.

 

Єрмак наголосив, що він не зрозумів, чи представляв Джуліані американського президента під час їхніх перемовин.

 

Видання нагадує, що у Вашингтон Єрмака відрядив президент Зеленський, аби побудувати відносини з американськими чиновниками, обговорити ймовірні санкції щодо російського газопроводу та підготувати ґрунт для зустрічі між двома лідерами.

 

Вони зустрінуться наприкінці серпня-початку вересня у Варшаві в рамках заходів, присвячених 80-й річниці початку Другої світової війни. 

 

Як повідомляла УМ,  є докази тиску з боку колишнього віце-президента США Джо Байдена на президента України Петра Порошенка, а також український парламент у березні 2016 року. Згодом у відставку відправили генпрокурора Віктора Шокіна.

 

New York Times стверджує, що команда захисників Трампа намагається просунути ідею, що "справжня змова почалася в Україні", як два місяці тому написала у Twitter одна з адвокатів американського президента Вікторія Тенсінг.

 

Адвокат президента США Дональда Трампа Рудольф Джуліані скасував візит до України через те, що, за його словами, якби він поїхав, то опинився б "серед групи людей, які є ворогами президента". Пізніше він пояснив, що "ворогом Трампа" є народний депутат Сергій Лещенко.
 
 
Водночас представник штабу Зеленського Дмитро Разумков вважає скандал з Лещенком і адвокатом Трампа непопрозумінням.