У «Лефортово» підтвердили про переведення до них Сущенка, Балуха, Кольченка, Клиха і Карпюка

20:33, 21.08.2019
У  «Лефортово» підтвердили про переведення до них Сущенка, Балуха, Кольченка, Клиха і Карпюка

У СІЗО «Лефортово» у Москві офіційно підтвердили, що до них перевели п’ятьох українських політв’язнів — Станіслава Клиха, Миколу Карпюка, Олександра Кольченка, Володимира Балуха та Романа Сущенка.


Про це повідомив член громадської спостережної комісії Євген Єнікеєв, пише Громадське з посиланням на «Медиазону».

 

За словами правозахисника, про переведення йому сказав начальник відділу режиму та охорони СІЗО Олександр Ханов. Водночас якихось документів він не продемонстрував.

 

Також Ханов заявив, що політв’язня Павла Гриба до «Лефортово» не переводили.

 

«Про Гриба вони чомусь сказали, що його немає. Вони у базі не перевіряли, це просто працівник (Ханов — ред.), який нас супроводжував, сказав, що його (Гриба — ред.) не пам’ятає і що його, швидше за все, немає», — розповів Єнікеєв.

 

Також у СІЗО сказали правозахисникам, що українські політв’язні відмовляються з будь-ким спілкуватися.

 

Раніше російські ЗМІ повідомили, що п'ятьох українських політв'язнів перевезли в Москву і готуються видати Україні.

 

Також російське «видання КоммерсантЪ» 21 серпня повідомило, що до кінця серпня Росія і Україна можуть обмінятися затриманими та засудженими особами. Росія і Україна вийшли на фінальну стадію узгодження обміну утримуваними на території обох країн особами, розповіло джерело, близьке до цих переговорів. За його словами, списки для обміну зараз уточнюються. При цьому, за його даними, в Україну можуть повернутися не тільки затримані минулої осені в Керченській протоці українські моряки. 

 

В оточенні президента України Володимира Зеленського повідомили, що домовленість про обмін була досягнута після першої телефонної розмови президентів РФ і України 11 липня.

 

За словами джерела, обмін, серед яких можуть бути не тільки затримані, а й засуджені, відбудеться до кінця серпня. Джерело також розповіло, що в Україну точно повернуться моряки.

 

Також інформацію про те, що процес обміну запущений, на умовах анонімності підтвердив український дипломат.

 

У той же час, співрозмовник видання не зміг відповісти про те, чи розглядається питання передачі Києву режисера Олега Сенцова, засудженого в Росії до 20 років в'язниці за звинуваченням у тероризмі.

 

Він також відмовився відповідати на питання про те, кого в обмін на моряків видасть Росії Україна, "щоб не нашкодити".

 

У виданні стверджують, що серед них може виявитися колишній головний редактор "РИА Новости-Україна" Кирило Вишинський, заарештований в травні минулого року за звинуваченням у державній зраді.

 

Як повідомляла УМ, в Росії Миколу Карпюка та Станіслава Клиха звинуватили у тому, що вони нібито воювали в 1994-1995 роках проти армії Росії на стороні президента Ічкерії Джохара Дудаєва.
 

Чоловіків у 2016 році російська правозахисна організація "Меморіал" визнала політв’язнями.
 

Під час розслідування російські силовики катували затриманих, вибивали зізнання. Микола Карпюк та Станіслав Клих своєї провини не визнали.
 

Однак їх засудили до тривалого ув’язнення: Миколі Карпюку дали 22 з половиною роки ув’язнення, Станіславу Клиху - 20.

 

Олександр Кольченко - активіст з Криму, який 2014 року брав участь у мітингах проти окупації півострову Росією.
 

16 травня 2014 року заарештований у Сімферополі за звинуваченням у підпалі офісів "Єдиної Росії" і "Російської общини Криму" та підготовці вибуху біля меморіалу Вічного вогню. 23 травня вивезений до Москви.