Зеленський закликав Ізраїль визнати Голодомор геноцидом

14:42, 19.08.2019
Зеленський закликав Ізраїль визнати Голодомор геноцидом

Президент України Володимир Зеленський звернувся до ізраїльської сторони із закликом визнати Голодомор актом геноциду українського народу

 

Про це президент сказав під час спільної зустрічі з прем’єр-міністром Держави Ізраїль Біньяміном Нетаньягу, передає Українська Правда.

 

“Україна та Ізраїль мають давні тісні зв’язки. Наші народи спільно пережили усі трагедії світової історії: Голодомор і Голокост, Другу світову війну, тоталітарний радянський режим…”, - сказав президент України.

 

Зеленський згадав про відвідини прем’єр-міністром Ізраїлю у ході візиту Національного меморіалу жертв Голодомору:

 

Президент звернувся до ізраїльської сторони із закликом визнати Голодомор актом геноциду українського народу.

 

"Наші народи спільно пережили усі трагедії новітньої історії: Голодомор і Голокост, Другу світову війну і тоталітарний радянський режим. Сьогодні ми з паном Нетяньягу відвідаємо Бабин Яр і вшануємо жертв масових розстрілів та Голокосту. Це гіркі моменти нашої спільно історії, що повинні об’єднувати нас, "- сказав Зеленський.

 

Він також подякував Нетаньягу за результативний діалог і плідну зустріч. Він також висловив сподівання, що прем’єр Ізраїлю, який не був в Україні аж 20 років, відтепер навідуватиметься сюди частіше.  

 

О 15:20 запланований візит Зеленського і Нетаньягу до Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр». 

 

Там вони братимуть участь в жалобних заходах із вшанування пам’яті жертв Голокосту.“Все це гіркі моменти нашої спільної історії, що повинні об’єднувати нас з надією про світле майбутнє та неможливість повторення подібних трагедій”, - додав він.

 

Як повідомляла УМ,  президент України Володимир Зеленський зустрівся з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу.

 

Термін “Голодомор” стосується голоду мільйонів українців у 1932—1933 роках внаслідок радянської політики. Голодомор відповідає визначенню геноциду згідно з Конвенцією про запобігання та покарання злочину геноциду у ст. 2, що визначає геноцидом навмисні дії, які створюють умови життя, що призводять до фізичного знищення в цілому або частково національної, етнічної, релігійної або расової групи”

 

23 країни світу уже визнали, що Голодомор в Україні в 1932-1933 роках був геноцидом українського народу, спричиненим радянським режимом під керівництвом Сталіна.

 

У березні американський штат Луїзіана видав прокламацію щодо відзначення 85 роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні, в якій визнав його геноцидом українського народу.