У Гонконзі на антиурядовий мітинг вийшли десятки тисяч людей

17:44, 18.08.2019
У Гонконзі на антиурядовий мітинг вийшли десятки тисяч людей

(Фото: scmp.com)

У Гонконзі на антиурядову демонстрацію вийшли десятки тисяч громадян.


Про це повідомляє Громадське з посиланням на Reuters.

 

Місцем збору мітингувальників став міський парк Вікторії. Серед присутніх лунають заклики втриматися від насильства.

 

Вулиці навколо парку також переповнені мітингарями.

 

Акція протесту відбувається попри сильну зливу, тому колони учасників рясніють парасольками. Більшість демонстрантів одягнені у одяг чорного кольору.

 

Самі протестувальники запевняють, що вийшли на вулиці для того, аби продемонструвати уряду свою рішучість. Серед іншого, вони знову нагадали свої головні вимоги до керівництва адміністрації Гонконгу, в тому числі цілковите скасування планів щодо зміни законодавства про екстрадицію, а також проведення незалежного розслідування застосування поліцією сили проти демонстрантів під час попередніх виступів. 

 

 

9 червня 2019 року відбулася найбільша політична демонстрація в Гонконзі з моменту його переходу від британського до китайського правління в 1997 році в межах угоди «одна країна, дві системи», що гарантує особливу автономію, включаючи свободу зібрань, свободу преси й незалежну судову систему. «Громадянський фронт за права людини», який організував акцію, заявив про понад 1,3 мільйона учасників. Також демонстранти перекрили дві ключові траси у регіоні.

 

Підставою для протестів стали зміни законодавства про екстрадицію на материковий Китай.

 

Під час багатотисячних протестів у Гонконзі правоохоронці почали силовий розгін демонстрантів. Поліція застосувала сльозогінний газ та стріляла гумовими кулями в учасників мирних акцій проти змін до закону про екстрадицію на материковий Китай. За даними адміністрації лікарні Гонконгу, станом на вечір 12 червня 72 людини шпиталізували.

 

15 червня влада Гонконгу відклала законопроект про екстрадицію до Китаю. Закон відклали на «невизначений термін».

 

Але демонстранти не покинули вулиць. За словами активістів, заяви Керрі Лам про відкладення розгляду законопроекту є недостатніми, і документ мають відкликати назавжди. Також протестувальники вважають, що лідерка території має піти у відставку через використання поліцією сили у сутичках, які відбулися у Гонконзі 12 червня. 

 

Читайте також: Китай стягує війська на кордон iз Гонконгом: аналітики не виключають вторгнення