Через свавілля орендарів ГЕС гине екосистема річки Рось

15:58, 18.08.2019
Через свавілля орендарів ГЕС гине екосистема річки Рось

На Черкащині у районі Корсунь-Шевченківського вмирає колись повноводна річка Рось.


Про це б’є на сполох на своїй сторінці у Фейсбуці місцева журналістка Галина Добровольська.


«Мертва чи напівмертва риба, раків вже немає зовсім, показник кисню у Росі 0,13 (при нормі 4мг/дм3), маса "хлипаючого" малька. Картина дуже сумна. Навіть трагічна...», – розповідає пані Галина.

 


Каже, спостерігали за рікою від 5 до 8 ранку в районі Яблунівки. Рибалки сидять з вудками на березі, звісно без улову: риба, яка потребує кисню, їсти не може, отже й наживку не бере.

 


Хоча людині, уточнює, котра не займається вивченням причин такого трагічного стану речей, незрозуміло, чому річка на світанку клекоче, ніби кипить.


«Стукнеш по кладці, - рибки каскадом відсахнуться. Не посвячений спостерігач подума: "Ой, скільки риби, так і скидається". А вони знову хапають повітря, приречено», – констатує Галина Добровольска.

 


І додає, човен пливе плесом тихо, як на похороні.


«Прикро і сумно, що наша річка вмирає, а ми безпорадні перед свавіллям орендарів чи власників ГЕС - ЗЕА "Новосвіт", які заради заробляння на виробництві електроенергії притримують воду, рахують санітарний скид у середньомісячному вимірі й вбивають нашу річку та все, що в ній живе. Тож гине ціла екосистема. І місцева влада безпорадно пише звернення, і потім безпорадно отримує відмашки-відповіді», – обурюється пані Галина.


Торік, наголошує вона, через серпневу задуху Рось зазнала 180 мільйонів гривень збитків.

 

«Але злам таки буде. З нетерпінням чекаємо на офіційні результати дослідження інституту гідробіології НАНУ. До свідчень цих авторитетних науковців дослухається Національна поліція, тож у захисників Росі є реальний шанс розгойдати ситуацію на вседержавному рівні», – зазначає Галина Добровольська.

 


І звертається до жителів Корсунь-Шевченківського та просить не стояти осторонь спільної екологічної біди, не сподіватися тільки на активістів і не чекати коли Рось повністю вкриє плесо мертвою рибою.

 


За її словами, до цього часу дослідження, яке здійснювала наукова експедиція, повністю не проплачене. Спільнокоштом зібрано було понад 60 тис.грн., а потрібно 78 тис. грн.