Український політв’язень Присич повернувся додому з російського полону

11:28, 17.08.2019
Український політв’язень Присич повернувся додому з російського полону

(memohrc.org)

Український політв'язень, фігурант так званої «справи українських диверсантів» в анексованому Криму Володимир Присич повернувся до України після трьох років незаконного ув’язнення.

 

Про це повідомляє «Кримська правозахисна група» з посиланням на родичів політв’язня.

 

Зараз українець перебуває вдома, в Харківській області, почувається задовільно, але потребує подальшого лікування та реабілітації.

 

«Володимир дякує всім небайдужим людям, які писали йому в колонію. Після отримання листів із Верховної Ради України й від української діаспори в США, ставлення адміністрації колонії до нього стало помітно кращим», — йдеться в повідомленні. 

 

 

Як повідомляє Громадське, співробітники Федеральної служби безпеки РФ затримали далекобійника з Харківської області Володимира Присича 13 серпня 2016 року у в Севастополі. Його назвали «шпигуном української розвідки».

 

14 серпня 2016 року Присич під тиском і тортурами зізнався в шпигунстві проти РФ. Його «свідчення» в кінці серпня транслювали в ефірі державного телеканалу «Росія 1» та інших російських ЗМІ. Однак українець відмовився від цих свідчень, як тільки його родичі уклали договір з незалежними адвокатами.

 

8 травня 2017 року підконтрольний окупаційній владі суд Севастополя засудив Присича до трьох років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії загального режиму за зберігання наркотиків (ч. 2 ст. 228 КК РФ). Наркотики підкинули Присичу в автомобіль, коли його катували й примушували зізнатися в шпигунстві. Українець відбував незаконне покарання в російській колонії Кабардино-Балкарії.

 

Загалом у «справі українських диверсантів» у Криму крім Присича звинувачені: Євген Панов, Андрій Захтей, Редван Сулейманов, Володимир Дудка, Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов, Гліб Шаблій, Олексій Стогній, Геннадій Лимешко, Анна Сухоносова, Дмитро Долгополов.

 

У цих справах правозахисники зафіксували незаконні методи ведення слідства і застосування тортур для отримання зізнань.