Суд заарештував Гримчака з правом внесення застави в 6 млн грн(відео)

21:51, 16.08.2019
Суд заарештував Гримчака з правом внесення застави в 6 млн грн(відео)

(фото Радіо Свобода)

Суд у Чернігові вирішив взяти під варту заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрія Гримчака на 2 місяці під заставу в 6 млн гривень.

 

При цьому після проголошення вердикту адвокат Гримчака заявила, що сталася помилка: суд дозволив затримати Гримчака Юрія Михайловича, хоча насправді її підзахисний - Гримчак Юрій Миколайович, пише BBC

 

"Прошу негайно відпустити Юрія Миколайовича, ви обрали запобіжний захід зовсім іншій особі", - заявила адвокат і додала, що в усіх документах справи ім'я по-батькові пана Гримчака зазанчено неправильно.

 

Після цієї ремарки суддя деякий час гортала документи, а потім сказала, що суд має право на виправлення технічної описки. На це адвокат заявила, що для цього має бути призначене окреме судове засідання.

 

"Значить буде окреме засідання", - відповіла суддя і залишила залу засідань.

 

Між прокурорами і адвокатом після цього зчинилася суперечка щодо того, чи можна арештовувати заступника міністра прямо зараз - адже в ухвалі суду йдеться про іншу людину.

 

Як передає журналіст Громадського, тепер чи дійсна ухвала про взяття під варту Гримчака має вирішити інший суддя, якого має визначити авторозподіл. 

 

"У цій ухвалі 5 помилок. Ця суддя завжди задовольняє клопотання Генеральної прокуратури", — коментує адвокатка Гримчака Тетяна Матяш.

 

 

Раніше Юрій Гримчак на засіданні Деснянського районного суду в Чернігові сказав, що у підозрі, яку йому вручили, не все є правдою.

 

"Я можу повірити в доброчесність чи недоброчесність судів. Але скажіть мені, будь-ласка. Ви справді можете повірити, що за 50 тисяч доларів можна змінити рішення конституційної інстанції Верховного суду України? Навіть якщо б там сиділи хабарники – ну вони ж не зовсім ідіоти...", - сказав Гримчак.

 

"Коли тут люди вважають, що 500 тисяч – це великі кошти, то я вам скажу: найбільший хабар, який мені пропонували – ми зупинились на 6,5 млн доларів, я сказав, що мені це не цікаво. Якщо б я сказав – 10 (мільйонів), мені б дали 10, бо ці гроші лежали отак на дивані, поряд, величезна сума. І я міг взяти, скільки я хочу, і піти з ними. І між іншим, без жодного кримінального порушення, для цього просто треба було віддати картку для голосування", - додав він.

 

Перед тис Генпрокуратура попросила обрати Гримчаку та його спільнику Ігорю Овдієнку запобіжний захід у вигляді арешту на 60 діб з можливістю внесення застави, співмірної з отриманням неправомірної вигоди у 510 тис. доларів, – обом у розмірі 12 млн грн. 

 

"Ми вручили обом підозрюваним і направили до Деснянського райсуду Чернігова клопотання про обрання запобіжних заходів у вигляді арешту терміном 60 діб з можливістю внесення застави, співмірної з отриманням неправомірної вигоди у 510 тис. доларів. Це виходить більше 12 млн грн".

 

Як повідомляла УМ, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрій Гримчак та його помічник затримані в справі про вимагання 1,1 мільйона доларів хабара.