«Це певно жарт»: у Данії відреагували на ідею Трампа купити Гренландію

15:26, 16.08.2019
«Це певно жарт»: у Данії відреагували на ідею Трампа купити Гренландію

Президент США Дональд Трамп неодноразово запитував своїх помічників про можливість купівлі Гренландії - автономної території Данії.

 

Про це з посиланням на помічників президента США повідомляє The Wall Street Journal.

 

Як розповіли виданню два помічники Трампа, він неодноразово запитував їх і інших, чи можливий такий крок. Відзначається, що він навіть попросив юридичного консультанта Білого дому провести правову експертизу проекту.

 

Газета повідомляє, що деякі помічники підтримали цей крок, заявивши, що це може бути хороший економічний крок. Інші сприйняли ідею Трампа як чергове захоплення президента.

 

Також неясно, як США підуть на придбання Гренландії, навіть якщо зусилля будуть серйозними.

 
 

 

Данські політики з різних флангів політичного спектру вважають, що президент США Дональд Трамп повинен забути про ідею купівлі найбільшого у світі острова Гренландія у Данії.

 

Реакції політиків зібрала данська газета Ekstra Bladet, повідомляє "Європейська правда".

 

Колишній прем’єр-міністр Данії Ларс Льокке Расмуссен вирішив навіть не сприймати всерйоз ідею купівлі Трампом Гренландії.

 

"Це певно першоквітневий жарт… але він геть не по сезону!" - заявив політик.

 

Його колега з Лівої партії, депутат Майкл Ааструп наголосив: "Гренландія не продається! Часи, коли легко можна було купити землю і людей, щасливо минули".

 

 

Речник Данської народної партії Гренландії Сорен Есперсен висловився про ймовірні наміри американського президента ще жорсткіше.

 

"Якщо це правда, і він справді над цим працює, то це явний доказ того, що він з’їхав з глузду. Маю сказати, як є: ідея продажу Данією 50 тисяч громадян Сполученим Штатам є абсолютним божевіллям", - сказав він.

 

"Якщо він справді вважає, що можна придбати цілу країну і цілий народ, це багато говорить про Трампа. Гренландія – це гренландці, і це не ХІХ століття. Не продається" - заявила депутат і лідер Червоно-зеленого альянсу Данії Пернілл Скіпер.

 

Гренландія - найбільший острів у світі. Основна маса населення в 56 тис. осіб живе на порізаному фіордами узбережжі, де немає льоду. Гренландія є автономною частиною Королівства Данія, і хоча її уряд приймає рішення по більшості внутрішніх питань, зовнішня політика і політика безпеки здійснюються Копенгагеном