Родини Героїв Небесної сотні виступили проти ліквідації департаменту ГПУ, що розслідує злочини щодо Майдану

15:29, 15.08.2019
Родини Героїв Небесної сотні виступили проти ліквідації департаменту ГПУ, що розслідує злочини щодо Майдану

Громадська організація «Родина Героїв Небесної сотні» виступила проти ліквідації частини управління спецрозслідувань Генпрокуратури та інших змін у відомстві, які стосуються розслідування злочинів проти Майдану.

 

Про це йдеться у заяві-зверненні до президента України Володимира Зеленського та генерального прокурора України Юрія Луценка.

 

«Родини Героїв Небесної Сотні надзвичайно обурені ліквідацією частини управління спеціальних розслідувань, переформатування відділу прокурорів і подальшими кадровими змінами, які руйнують координаційний центр розслідування злочинів проти Майдану і представництва цих справ в суді», – йдеться у заяві представників родин Героїв Небесної сотні.

 

Вони вважають, що зміни у структурі ГПУ можуть свідчити про «згортання розслідування справ Майдану і залишення напризволяще справ, які вже передані до суду», й закликають не допустити цього.

 

«Ми вважаємо, що мета видання зазначеного наказу і запланованої кадрової політики – позбавитись незручного керівника – Олексія Донського, Сергія Горбатюка незручних слідчих і прокурорів – ліквідувати осередок дійсно процесуально незалежних слідчих і прокурорів, як це передбачено КПК. А надалі – згорнути розслідування справ Майдану і залишити справи, які вже передані до суду в підвішеному стані – очікуючи на завершення строків давності з метою уникнення винними кримінальної відповідальності», - йдеться в заяві. 

 

Як повідомляє Радіо Свобода, керівник організації «Родина Героїв Небесної сотні» Володимир Бондарчук заявив, що близько двадцяти родин мають намір зібратись у Києві 19 серпня для зустрічі з представниками ГПУ й координації подальших дій. 20 серпня після тривалої перерви відбудеться судове засідання у справі розстрілів на Майдані 20 лютого 2014 року.

 

8 серпня генеральний прокурор Юрій Луценко доручив ліквідувати у структурі ГПУ відділ криміналістичного супроводження досудового розслідування та інформаційно-аналітичної роботи. Натомість має бути створене Управління організації та процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини спеціальної категорії.

 

Раніше речниця ГПУ Лариса Сарган повідомила, що департамент спецрозслідувань ГПУ, очолюваний Сергієм Горбатюком, який розслідує справи Майдану, буде трансформовано у слідче управління.

 

ГО «Родина Героїв «Небесної Сотні» було створено влітку 2014 року у надскладний для держави час, коли та з усіх сил боронила свої незалежність і суверенітет від російської агресії. Родини загиблих Героїв Небесної Сотні об’єдналися у громадську організацію задля захисту честі та гідності своїх вбитих на Майдані рідних, належного судового розслідування злочинів, вчинених за часів Революції Гідності та щоб особи, котрі віддавали та виконували злочинні накази, не зуміли уникнути покарання. Станом на сьогодні організація об”єднує представників 97 родин Героїв «Небесної Сотні». Членами організації є 167 осіб (батьки, дружини та чоловіки, сини та доньки, онуки, брати, сестри та інші близькі родичі загиблих героїв).