Жадан: Зеленський тепер несе відповідальність за кожну смерть

12:57, 10.08.2019
Жадан: Зеленський тепер несе відповідальність за кожну смерть

(фото: prolviv.com)

Ситуація із загибеллю чотирьох українських військових під Павлополем свідчить, що президент України Володимир Зеленський не усвідомлює, що несе відповідальність за те, що відбувається на Донбасі.

 

Таку думку український письменник Сергій Жадан висловив у колонці для "Радіо Свобода".

 

"Свіжі розповіді про телефонну розмову (із президентом РФ Володимиром Путіним) і прохання не стріляти, адресоване агресору, вони ж показують одну просту річ – цей чоловік, схоже, справді не до кінця усвідомлює, що це саме він тепер несе відповідальність за все: за кожне життя й за кожну смерть. І браслет з іменами полонених на руці не є індульгенцією від суспільного невдоволення та претензій", – написав Жадан.

 

За його словами, у якийсь момент усі посилання на "попередників" перестають діяти.

 

"Так само, як одного разу вони перестали діяти у випадку попередників, які, припускаю, теж не зовсім були готові до такого перебігу подій", – зазначив письменник.

 

Він уважає, що в Зеленського немає "розуміння того, як з усієї цієї історії виплутуватися, немає в нього жодної стратегії, немає й ніколи не було".

 

"Фраза "потрібно просто припинити стріляти" – це не стратегія. Це красиво звучить із телевізійних екранів, це переконує йти на виборчі дільниці тих, хто п'ять років вірив, ніби війна – це особистий бізнес Порошенка, проте реальність, як виявляється (несподівано), трішки різниться від телевізійної картинки, і чудова красива ідея "просто не стріляти" обертається чотирма загиблими. І ось уже ці загиблі – на його совісті, він за них відповідає. Не попередня влада. Це вже не їхні загиблі. Попередня влада робила свої спроби перемир'я з агресором, які закінчувалися приблизно тим самим. Але якщо ти не вчишся на помилках "попередників" – то це ж не проблеми попередників, погодься", – заявив Жадан.
 

Як повідомляла УМ,  6 серпня на фронті, поблизу Павлополя, загинули чотири українські військовослужбовці.

 

Президент України Володимир Зеленський вранці 7 липня подзвонив президенту Росії Володимиру Путіну стосовно загибелі українських військових.

 

Міністр інфраструктури України Володимир Омелян відреагував на вбивство 4 українських морпіхів на Донбасі та звернувся з цього приводу із жорстким посланням до президента Володимира ЗеленськогоПрезидент України Володимир Зеденський закликав лідерів країн-учасниць Нормандського переговорного формату – Еммануеля Макрона, Ангелу Меркель та Володимира Путіна – якомога швидше зібратися для відновлення перемовин. 

 

Путін у розмові з Зеленським вимагав особливого статусу для окупованих територій Донбасу.