Сьогодні день пам’яті Івана Миколайчука

09:17, 03.08.2019
Сьогодні день пам’яті Івана Миколайчука

Цього дня, у 1987 році, відійшов у вічність один з найвідоміших українських акторів Іван Миколайчук. 

 

Іван Миколайчук як актор, режисер, сценарист створив не тільки галерею яскравих кінообразів, а, що найважливіше, — сам став утіленням на кіноекрані, попри різні перешкоди, не тільки архетипу українця, а й архетипу української культури й навіть нації. Іван Миколайчук творив у часи, коли за прояви національного жорстоко переслідували. Його також не оминули звинувачення в націоналізмі i фактична заборона зніматися (й знімати) у 70-х роках, радянське керівництво занесло його тоді й у списки «неблагонадійних».

 

«Я не знаю більш національного народного генія… До нього це був Довженко», - так сказав про Івана Миколайчука Сергій Параджанов. 

 

Ролі молодого Тараса Шевченка у фільмі «Сон» та Івана Палійчука у «Тінях забутих предків» принесли Миколайчукові загальне визнання. Кінострічка «Тіні забутих предків» (режисер і автор сценарію Сергій Параджанов, оператор – Юрій Іллєнко, художник – ГеоргійЯкутович, автор музики – Мирослав Скорик, виконавці головних ролей – Іван Миколайчук і Лариса Кадочникова) визнана однією з двадцяти найкращих картин світу.

 

З фільму «Білий птах з чорною ознакою» (1971 р.) починається нова сторінка у творчості Миколайчука. Він стає ще й сценаристом. У фільмі Бориса Івченка «Пропала грамота» Іван Миколайчук не тільки виконавець колоритної ролі козака Василя, а й фактичний співрежисер. Він працював над музичним оформленням фільму. Тріо «Золоті ключі» (Ніна Матвієнко, Марічка Миколайчук, Валентина Ковалевська) супроводжувало піснями кінострічку «Пропала грамота».

 

У 1979-му Іван Миколайчук зняв свій фільм «Вавілон ХХ» - яскравий, наповнений фантастичними і водночас реальними образами. Фільм увібрав в себе все найкраще, що міг створити Іван Миколайчук - сценарист, режисер, актор. Остання, незакінчена робота - «Небилиці про Івана».

 

У житті цього видатного актора, режисера та сценариста було все, аби стати легендою не лише національного, але й світового кінематографу.

 

Іван Миколайчук пішов із життя 47-річним, залишивши нереалізованими силу-силенну творчих задумів… У 2016 році вулиця в Києві, на якій мешкав актор, названа його ім’ям.

 

ЦІКАВІ ФАКТИ З ЖИТТЯ ІВАНА МИКОЛАЙЧУКА:


- односельчани розповідали, що того року, як помер Іван Миколайчук, до села Чорториї прилітали лебеді, яких прозвали Івановими;


- мрія Івана була – накрити стіл на 5 км і пригостити напоями та стравами всіх із рідного села;


- перед зйомками фільму "Бур'ян" Миколайчук голодував, щоб його герой мав виснажений вигляд;


- провидиця напророкувала Івану 25 років життя. Він помер на 4-й день після 25-ї річниці шлюбу;


- фільм "Тіні забутих предків" здобув 39 міжнародних нагород, 28 призів на кінофестивалях у 21 країні, за це він потрапив до Книги рекордів Гіннеса (Миколайчуку під час знімання стрічки було 23 роки);


- його батько помер від раку під час зйомок фільму "Тіні забутих предків";


- знімався паралельно у двох фільмах "Тіні забутих предків" та "Сон", де зіграв молодого Тараса Шевченка;