Україна активізує діалог з НАТО через припинення ракетного договору

08:12, 03.08.2019
Україна активізує діалог з НАТО через припинення ракетного договору

У відповідь на агресивні дії Росії та з огляду на припинення дії Договору про РСМД Україна активізує діалог з НАТО для обговорення можливих шляхів зміцнення обороноздатності усього східного флангу Альянсу.

 

Про це йдеться у заяві на сайті Міністерства закордонних справ України.

 

"В Україні розчаровані припиненням дії "Договору між США і СРСР про ліквідацію їх ракет середньої та меншої дальності" через ситуацію, що створила навколо нього Росія, і розуміють вимушені дії США", - сказали в МЗС.

 

Формально не будучи стороною Договору про РСМД, Україна неухильно дотримувалась його положень протягом усього часу його існування. У 1988-1991 рр. в Україні були ліквідовані всі балістичні та крилаті ракети наземного базування меншої (від 500 до 1000 кілометрів) та середньої дальності (від 1000 до 5500 кілометрів), а також 25 об'єктів, пов'язаних з ними.

 

Україна спільно зі США засудила розробку та випробування Росією балістичної ракети РС-26 "Рубеж" на дальність близько 2200 км, а також розширення бойових характеристик оперативно-тактичного ракетного комплексу "Іскандер-М".

 

"В Україні особливо занепокоєні інформацією про те, що Росія розробила та вже розмістила ядерну ракетну систему середньої дальності, в зоні досяжності якої перебувають деякі європейські столиці, а також з приводу проведення у березні 2019 року в окупованому Криму військових навчань із застосуванням комплексу "Іскандер-М", - кажуть у МЗС.

 

Як повідомляла УМ, США  2 серпня, офіційно вийшли з російсько-американського Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності (ДРСМД), який ознаменував собою завершення "холодної війни". 

 

Нагадаємо, ДРСМД був укладений між СРСР і США в грудні 1987 року і вступив в силу в червні 1988 року. Підписаний  Договір про ракети середньої і меншої дальності (ДРСМД) забороняв обом ядерним наддержавам володіти наземними ракетами радіусом дії від 500 до 5000 км.