Патріарх Варфоломій передав вітання з Днем хрещення Руси-України

17:29, 28.07.2019
Патріарх Варфоломій передав вітання з Днем хрещення Руси-України

Вселенський Патріарх Варфоломій передав українцям вітання до 1031-ї річниці хрещення Руси-України.


Послання Патріарха Варфоломія українському народові зачитав голова делегації Константинопольського патріархату в Україні митрополит Гальський Еммануїл, який був присутній на літургії до Дня хрещення Русі, повідомляє Укрінформ.

 

“З Константинопольської церкви, яка народила та відродила весь український народ та його квінтесенцію — церковну свідомість, перебуваючи за кілька метрів від того місця, де хрестилася свята княгиня Ольга, з надзвичайною честю та радістю шлемо патріарші благословення та наші побажання всьому божому народові та вітаємо святим цілунком Блаженнійшого митрополита Київського та всієї України Епіфанія, ласкавого пастиря церкви України, і всіх без винятку святих архієреїв, що зібралися тут”, - зачитав вітання Патріарха Варфоломія митрополит Галльський.

 

Предстоятель Православної церкви України, митрополит Київський і всієї України Епіфаній, у свою чергу, подякував Патріарху Варфоломію і делегації Константинопольського патріархату за слова вітання та благословення і передав Вселенському Патріарху вітання і побажав йому міцного здоров’я.

 

28 липня в Україні відбуваються урочистості з нагоди 1031-річчя хрещення Київської Руси-України. 

 

 

За оцінками голови Православної церкви України митрополита Епіфанія, до хресної ходи долучилися близько 20 тисяч людей. 

 

«Загалом, я так вважаю, що в нашій українській хресній ході взяли участь приблизно 20 тисяч людей. Ми штучно людей не звозили, просто запрошували до Києва, на нашу справжню українську ходу для того, щоб взяти участь у молитві, помолитися за єдність, мир, любов, злагоду. Сьогодні ми бачимо, що багато охочих з усієї України долучилися до нашого українського ходу», – сказав він.

 

За словами предстоятеля ПЦУ, серед учасників було близько 50 архієреїв та 1 500 священнослужителів.

 

 

Раніше на території Софійського собору в Києві пройшла божественна літургія.

 

Богослужіння очолив митрополит Київський і всієї України, предстоятель Православної Церкви України Епіфаній у співслужінні всієї повноти Церкви.

 

Головний вівтар було встановлено перед входом в храм.

 

На території національного заповідника "Софія Київська" була обмежена кількість вірян та духівництва.

 

Більшість вірян, які прийшли на літургію, перебували на площі біля Софійського собору. На заході, крім українських священнослужителів, також був присутній представник Вселенського патріарха митрополит Галльський Еммануїл.

 

Також колишній президент Віктор Ющенко привітав українців із Днем Хрещення України-Руси. 

 

"Ми народилися не вчора. На рідній землі ми споконвіку. Були, є і будемо! Із хрещенням для нашого народу розпочалася нова історія. Віра створила ідею: єдиний народ, могутня держава, належність до європейської цивілізації. Наш народ завжди був вірний цій ідеї. Ми – українці. Це – наша правда. Вона проростає і повертається завжди. Попри все. Через століття. Завжди", - написав Віктор Ющенко у Фейсбук.

 

Він висловив сподівання, що великою історичною правдою і справедливістю для України стане утвердження Єдиної Помісної Православної Церкви.

 

"Це не абстрактне питання. Це справа єдності нашого духовного життя і всього суспільства. Це отчий дім для всіх православних християн України. Це символічне свято є днем нашої вищої, духовної єдності – єдності національної", - ноголосив Ющенко.

 

Водночас колишній президент Петро Порошенко заявив, що Україна повернула собі велику спадщину Володимира Великого, хрестителя Київської Русі-України. І ніхто не змусить нас її зректися

 

"Ми будемо підтримувати Православну Церкву України, захищати її від нападок реваншистів, допомагати її єднанню зі світовим православ’ям, братньому діалогу з усіма Церквами, що бачать свої початки у Володимировому Хрещенні", - зазначив Петро Порошенко.

 

А Президент України Володимир Зеленський закликав предстоятелів церков до діалогу, "аби віра єднала, а не розділяла українців".

 

 

"Ця історична подія стала потужним стимулом до об'єднання прадавньої держави, їі зміцнення і розвитку. Я закликаю предстоятелів церков до діалогу, аби віра єднала, а не розділяла українців. В єдності – наша сила і наше майбутнє", - зазначив президент.