СБУ затримала водія автотягача, що перевозив «Бук», яким було збито MH17

16:59, 17.07.2019
СБУ затримала водія автотягача, що перевозив «Бук», яким було збито MH17

У 2017 році Служба безпеки України затримала особу, причетну до перевезення зенітно-ракетного комплексу "Бук" у Донецьку в 2014 році, коли з нього був збитий літак рейсу MH17.

 

Про це розповів під час брифінгу заступник начальника Головного слідчого управління СБУ Віталій Маяков, пише Українська правда.

 

Він продемонстрував відео, на якому трейлер перевозить "Бук" у Донецьку в 2014 році і додав: "Завдяки цьому відео… ми встановили, кому належить цей трейлер".

 

"Встановили особу з числа бойовиків, котра забрала його з автопідприємства в Донецьку.Через три роки цю особу, яка нічого не підозрювала, що ми про неї знаємо, нам вдалося затримати, коли вона перетинала кордон на підконтрольній нам території з РФ. Ми затримали чоловіка, зараз він відбуває покарання тут, в Україні", - сказав він.

 

Маяков розповів, що "Бук" переправили з території Росії в ніч з 16 на 17 червня.

 

"Для підтримки наступу бойовиків біля Савур-Могили в ніч з 16 на 17 червня 2014 року… "Бук" з бортовим номером 3Х2 незаконно переміщено через державний кордон України з Російської федерації за маршрутом: місто Донецьк Ростовської області – смт. Северне Луганської області – місто Сорокіно (колишній Краснодон) Луганської області… Бортовий номер був повністю зафарбований", - сказав Маяков.

 

 В СБУ "Українській правді" підтвердили, що затримання відбулося в 2017 році.

 

На відео транспортування "Буку" трейлер з'являється на 3:10.

 

 

 

Як повідомляла УМ, ексначальник так званої протиповітряної оборони Слов'янської бригади окупантів ДНР Володимир Цемах зробив зізнання про те, що він ховав ракетний комплекс "Бук", з якого збили лайнер МН-17.

 

Раніше міжнародча група слідчих назвала імена чотирьох підозрюваних підозрюваних в причетності до збиття MH17. Це ветеран ГРУ Росії Сергій Дубинський, так званий міністр оборони ДНР Ігор Гіркін, підполковник запасу російських Повітряно-десантних військ Олег Пулатов та командир так званого "розвідувального батальйону у "2-му відділі ГРУ ДНР" Леонід Харченко.
 
Катастрофа малазійського Боїнга МН17 сталася на окупованій території Донбасу 17 липня 2014 року. Тоді загинули 298 осіб, більшість - громадяни Нідерландів.