У Літині Микола Демков «вишив» свою хату камінцями, пластиковими кришечками та склом

17:09, 10.07.2019
У Літині Микола Демков «вишив» свою хату камінцями, пластиковими кришечками та склом

У жителя Літина Вінницької області Миколи Демкова всі стіни його хати "вишиті" квітами з кришечок від пластикових пляшок, різнокольорових камінчиків, шматочків скла та інших матеріалів.


Про це повідомляє місцеве видання "Vlasno.info".


Зараз чоловік на пенсії, раніше працював станційним електромонтером. Проте будівництво вважає своїм покликанням.


"Колись я навчався в Донецьку на плиточника-лицювальника. Все, що роблю зараз, прийшло якось само собою, в голові з'явилося безліч ідей і я взявся до справи", ‒ розповідає пан Микола.

 


Він відкриває секрет "вишивки" стін кришечками від пластикових пляшок. Каже, насправді, все просто: на ринку купує схему для вишивання. І квадратики на схемі порівнює з кришечками.


"Я знаю приблизний розмір кришечки і зіставляю його з розміром квадратика. Розраховую площу, підбираю кольори і клею кришки на стіни за допомогою клею для плитки", ‒ ділиться технологією "вишивки" Микола Іванович.

 

 

Різноманітні квіточки, пелюсточки й листочки чоловік вирізає сам з відходів будівельної плитки. Пояснює, знайомі після ремонту цілу плитку чи відходи з неї, аби не викидати, привозять йому.


"Камінчиків у мене є, яких душа забажає: різні за розміром, формою та відтінками. Деякі камінці назбирав у кар'єрі, а як їздив автомобілем у Карпати, то звідти мішечок привіз. А нещодавно на вулиці робили дорогу і висипали щебеню, то я взяв відерце та й назбирав найкращих", ‒ веде далі Микола Демков.


Чоловік зізнається, що попри всю цю красу, зроблену власноруч, ‒ в планах має ще безліч ідей для втілення.


"В мене ще стільки планів, просто часу не вистачає. На стіни хати хочу повирізати скельця, щоб гарно переливалося. Окремо, на подвір'ї, зробив лісовий куточок. Яку квітку в лісі побачу, то відразу пересаджую собі. Усе тут суто лісове, вже на осінь, я досаджую чорнобривцями", ‒ пан Микола показує квітник.

 


У Миколи Івановича вже є свої авторські техніки облицювання стін щебенем, плиткою, пластиком та іншими матеріалами, котрі завалялися в його господарстві.


Окрім "вишитих" будівель на його подвір'ї можна побачити різноманітні горщики, оформлені підручними матеріалами, саморобних лелек та вітряк.
Окрім будівництва, Микола Демков має хист до столярства, знається у травах, розуміється у техніці, а зимою моржує. ‏


"Дядько Микола не лише у своєму господарстві таку красу наводить, але й односельцям допомагає. Але такої хати, як у нього немає не те що в Літині, але й, мабуть, на всій Вінниччині", ‒ підсумовує сусід майстра Іван Васильович.