На сайті Президента вже з'явилась петиція із вимогою провести парад до Дня Незалежності

09:52, 10.07.2019
На сайті Президента вже з'явилась петиція із вимогою провести парад до Дня Незалежності

На сайті Президента вже з'явилась петиція із вимогою провести парад до Дня Незалежності. 

 

"Під час військової агресії з боку Російської Федерації, українські воїни, Збройні Сили, Національна Гвардія, інші збройні формування, добровольці, ветерани, волонтери, сім'ї загиблих, полонених та всі, хто докладає зусиль для оборони нашої землі від загарбників, заслуговують на увагу і пошану", - йдеться в описі петиції.

 

Зазначається, що скасування проведення військового параду виглядає "невдалим заграванням з ворогом і може свідчити про перші кроки до капітуляції".

 

Автор петиції Мирон Дмитрик також звернувся до Зеленського із проханням "не дослухатись до недолугих радників та переглянути рішення про проведення військового параду до Дня Незалежності України 24 серпня 2019 року". 

 

Раніше Володимир Зеленський розповів, як будуть використані державні кошти, призначені на військовий парад
 

"Хочу поділитися з вами нашою новою ідеєю. Зазвичай 24 серпня на День Незалежності України у нас проходить військовий парад. Такий помпезний і точно недешевий. Мені здається, що цього року замість цього параду краще виділити гроші нашим героям, військовим. І ми вирішили цього року виділити 300 мільйонів гривень на премії всім нашим військовим", - сказав президент.

 

Зеленський наголосив, що святкування Дня Незалежності буде, але у новому форматі.

 

На скасування військового параду відреагував Петро Порошенко. 

 

Він наголосив, що парад – це значуща подія не лише для армії, а й для українського народу, адже він демонструє той прогрес у розбудові ЗСУ, який було досягнуто протягом року.

 

"Воєнний парад – це не тільки час і подія, коли армія звітує перед народом. Про дистанцію, яку вона пройшла за рік з попереднього параду. Але це і подія, коли народ має можливість віддати шану і повагу своїй армії. На сьогодні армія і воїни є найбільш шановною і поважною інституцією, яка користується найбільшою довірою народу України. Я думаю, що позбавляти людей цього було б не дуже далекоглядно", – цитуються в повідомленні слова Порошенка.

 

"В мене пріоритетом було державотворення – крім мови, крім віри, крім децентралізації в пріоритеті була армія. Я вважав, що абсолютно необхідно забезпечувати розбудову армії", – нагадав Порошенко.

 

Він також повідомив, що проведення параду коштувало значно менше грошей, бо найбільш затратні заходи були скасовані. "Я навмисно всі дорогі задоволення скасував. В тому числі повітряний парад, де потрібно була велика кількість авіаційного пального. Форму, яку видавали на парад – видавали все одно, це передбачено в умовах забезпечення", – повідомив Порошенко.

 

Петро Порошенко також поінформував, що грошові премії до Дня Незалежності отримували і учасники параду, і бійці в зоні проведення бойових дій.

 

"Я повністю вітаю ініціативу, щоб підтримати грошовим забезпеченням нашу армію. Коли я був обраний президентом у 2014-му, то снайпер спецназу, мобілізований на лінії фронту, отримував грошове забезпечення 600 гривень на місяць. На сьогоднішній день той самий снайпер отримує забезпечення більше 29 тисяч гривень на місяць! І це є той індикатор ставлення, яке демонструє наша команда до українського воїна", – наголосив Порошенко.

 

Голова Верховної Ради Андрій Парубій закликав вийти на Хрещатик у День незалежності, незважаючи на скасування військового параду.

 

"Щоб вшанувати безсмертний подвиг українських героїв, закликаю всіх, хто боровся і воював за свободу України, учасників Революції гідності, ветеранів російсько-української війни, волонтерів, військових 24 серпня 2019 року вийти на Хрещатик і пройти парадом Незалежності головною вулицею держави", - сказав Парубій.



Він закликав взяти з собою бойові прапори і прапори, з якими захищали Україну; заспівати "Зродились ми великої години" і оголосити гасло "Слава Україні!".


"Я буду там разом з вами. До зустрічі на Хрещатику в День незалежності України", - сказав спікер парламенту.