Угорщина хоче від України поправок до закону про мову за розблокування в НАТО

17:27, 06.07.2019
Угорщина хоче від України поправок до закону про мову за розблокування в НАТО

Сійярто звиниувачує Петра Порошенка в "антиугорській" політиці (фото: "Радіо Свобода")

Угорщина скасує блокування інтеграції України до НАТО в разі ухвалення поправок до законів про освіту та про мову.
 
Про це заявив глава МЗС Угорщини Петер Сійярто в інтерв’ю "Радіо Свобода".
 
"Якщо мова про освіту - то угорці, які живуть в Україні, мали стовідсоткову можливість навчатися рідною мовою до моменту, поки "освітній закон" не ухвалили. Тому ми щонайменше очікуємо поправки (до закону, - ред.), яка відновить права угорців, які вони вже мали. Щодо "мовного закону" – то він практично "вбиває" шанси використовувати угорську у держуправлінні, культурі, медіа. Таким чином поправка, яка дасть можливість угорцям використовувати свою рідну мову у цих галузях, нас повністю задовольнить", - сказав Сійярто.
 
Міністр зазначив, що Угорщина пов'язує нові сподівання із президентом Володимиром Зеленським.
 
"Хочу вам відверто сказати, ми бачимо нового президента України як нову надію. Маю бути із вами чесним, ми відчували, що колишній президент України Петро Порошенко проводить антиугорську політику. Я не знаю, чи було це спеціально, чи з якихось інших причин сталося... Але без сумнівів - підсумком всіх його рішень стала чітка політика проти Угорщини", - стверджує він.
 
Раніше стало відомо, що уряд Угорщини виділить понад 7,5 мільйона євро на широкомасштабну програму підтримки угорської культури на Закарпатті.