Кличко обіцяє вибори, якщо повноваження мера і голови аміністрації Києва розділять

20:38, 05.07.2019
Кличко обіцяє вибори, якщо повноваження мера і голови аміністрації Києва розділять

(фото: facebook.com)

Мер Києва Віталій Кличко заявляє, що ініціюватиме дострокові вибори мера столиці, якщо Верховна Рада прийме рішення про розподіл повноважень мера та голови Київської адміністрації.
 
Про це повідомляє прес-служба міської адміністрації Києва.    
 
"Якщо кияни хочуть, аби їм призначали згори мера, це одна історія. Якщо ж хочуть обирати людину, яка буде відстоювати їхні інтереси, буде підзвітною і відповідальною перед громадою, – це інша історія. Тоді я буду ініціювати вибори Київського міського голови", - сказав Кличкою.
 
За його словами, йдеться "не про прізвища, а про принципи".
 
"Нехай всі, хто хоче керувати столицею, змагаються, представляють киянам свої програми, реалізують їх, і це буде справедливо", - сказав Кличко.
 
На його думку, якщо міського голову обиратимуть для проформи, а голову адміністрації призначатимуть, це "матиме негативну оцінку щодо самоврядування також і від іноземних експертів, партнерів України".
 
"До людей потрібно дослухатися, рахуватися з ними. Я переконаний, що помилку Януковича щодо розподілу повноважень мера та голови КМДА Президент Зеленський не буде повторювати", - підсумував Кличко.
 
Як відомо, про необхідність розділення посад мера Києва і голови КМДА заявляв глава Офісу президента Андрій Богдан.
 
Крім того, у травні 2019 року у Верховній Раді зареєстрували законопроект про розмежування функцій і повноважень київського міського голови та голови КМДА.
 
Посади мера Києва і голови КМДА законодавчо розділили за часів президента Віктора Януковича у листопаді 2010 року.
 
Тоді посада мера, якій залишили менше повноважень, залишилась у Леоніда Черновецького, а КМДА очолив ставленик Януковича Олександр Попов.
 
У 2014 на виборах мера Києва переміг Віталій Кличко.
 
У червні 2014 року після складання Кличком присяги мера, президент Петро Порошенко призначив його також головою КМДА.