«Ніякої зради немає»: Зеленський про розведення військ у Станиці Луганській

09:17, 01.07.2019
«Ніякої зради немає»: Зеленський про розведення військ у Станиці Луганській

У Станиці-Луганській відбулося розведення збройних сил від лінії розмежування.

 

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський вранці 1 липня у Facebook.

 

"Сьогодні у Станиці-Луганській відбулося розведення військ з обох сторін. Це зафіксувала і підтвердила Моніторингова місія ОБСЄ", – сказав він у відеозверненні.

 

"Я вас усіх вітаю. Це, мені здається, перший крок до сталого припинення вогню по всій лінії розмежування, який відбувся завдяки розблокуванню Мінського процесу", – заявив Зеленський.

 

"Я розумію, що тільки час і конкретні кроки зможуть підтвердити всім, що сторони виконують свої зобов'язання", – додав він.  

 

Президент наголосив, що не хоче брехати і щось обіцяти.

 

"Я не хочу обіцяти, що завтра буде мир, що завтра ми припинимо війну – але мені здається, що крихка надія на початок завершення гарячої фази війни з'явилася", – сказав він.

 

Зеленський попросив "не піддаватися на паніку і провокації – і надати можливість нашим воїнам, нашій армії та нашим дипломатам виконувати свою потужну і дуже складну роботу.

 

"Давайте зберігати спокій. Ніякої зради немає. Перемоги, на жаль, поки що теж немає. Але це, мені здається, перший наш невеликий реальний успіх. Вітаю", – сказав він.

 

 

У неділю в спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ заявили про завершення розведення сил і засобів на ділянці в районі Станиці Луганської.

 

"29 червня СММ отримала ноту від Міністерства закордонних справ України, у якій повідомляється про те, що розведення сил і засобів Збройними силами України на узгодженій ділянці розведення в районі Станиці Луганської завершено", - йдеться в повідомленні.

 

Крім того, 30 червня місія отримала лист від збройних формувань із непідконтрольних урядові районів Луганської області, у якому повідомляється про те, що вони завершили розведення сил і засобів на узгодженій ділянці розведення в районі Станиці Луганської.

 

Зазначається, що 26 червня СММ зафіксувала, що процес розведення сил і засобів розпочався, коли особовий склад ЗСУ та члени збройних формувань залишали їхні крайні передові позиції разом з озброєнням та виходили за межі ділянки розведення.

 

"У подальшому упродовж кількох днів, за спостереженнями місії, Збройні сили України та збройні формування залишили інші позиції на ділянці розведення", - йдеться у звіті.

 

Спостерігачі також зауважили, що в межах ділянки розведення Збройні сили України почали проводити роботи з демонтажу передових фортифікаційних споруд та розмінування, а члени збройних формувань проводили роботи з демонтажу укриття, а також прибрали кілька бетонних блоків на ділянці розведення та почали облаштовувати нову контрольно-пропускну інфраструктуру за межами ділянки розведення.

 

"Наразі на ділянці розведення спостерігається спокійна та стабільна ситуація. СММ і далі активно спостерігатиме за ситуацією та повідомлятиме про результати спостереження", - йдеться у звіті.

 

Як повідомляла УМ, Леонід Кучма заявив про відведення озброєння Росії біля Станиці Луганської.