Рефат Чубаров пообіцяв постачання води з України до Криму з початком деокупації

11:58, 30.06.2019
Рефат Чубаров пообіцяв постачання води з України до Криму з початком деокупації

(фото: facebook.com)

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що Росія як "країна-окупант" має бути максимально покарана за свої злочини.
 
Про це він сказав у ефірі "Радіо Крим.Реалії".
 
"Ми зробили все, щоб Крим був максимально дорогим для утримання російським окупантом. Події останніх років показують, які величезні ресурси Росія вкладає в утримання півострова ... Ми усвідомлюємо, що подальша відмова від поставок води не просто ускладнює життя окупантам, але має і вплив на екологічну ситуацію", - заявив Чубаров.
 
Але, за словами Чубарова, коли триває війна між двома державами, "дуже важливо, щоб питання, пов'язані з безпекою багатьох людей, вирішувалися не однією стороною в формі ультиматумів - тобто Росією".
 
"Російська держава в особі Путіна та інших політиків завжди хоче поставити на коліна і західних політиків, і українську державу, ставлячи їм ультиматуми", - підкреслив він.
 
Відповідаючи на питання, за яких умов материкова Україна може дати воду Криму, Чубаров заявив, що "умова всього лише одна - конкретний план деокупацію Криму на стіл, коли ми бачимо етапи, дати, хроніку виведення російських військ".
 
"Тільки прямі переговори про це. Вода - після деокупації або в момент деокупації як мінімум", - сказав голова Меджлісу кримськотатарського народу.
 
Як відомо, Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з'єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією в 2014 році поставки води на півострів припинили.
 
Як писала "УМ", мешканці окупованого Криму в соцмережах скаржаться на хронічну нестачу води та її жахливу якість.