День Конституції: Основний закон України створювали 6 років

10:20, 28.06.2019
День Конституції: Основний закон України створювали 6 років

У ніч з 27 на 28 червня 1996 року Верховна Рада України прийняла і ввела в дію Конституцію України (фото з відкритих джерел)

Цього дня 1996 року, о 9 год. 18 хв., після майже доби безперервної роботи, Верховна Рада прийняла і ввела в дію Конституцію України.
 
Цій доленосній події передували 6 років наполегливої і важкої праці, консультацій, криз і домовленостей, пише "Укрінформ".
 
Новітній конституційний процес розпочався одразу ж після прийняття 16 липня 1990 року Верховною Радою УРСР "Декларації про державний суверенітет України" - вже у жовтні була створена Конституційна комісія.
 
Після розпаду СРСР і набуття Україною незалежності у 1991 році стало зрозуміло, що розбудова правової системи в незалежній державі повинна здійснюватися на власній основі - оглядатися ні на кого.
 
Між 1991-1996 років комісіями, окремо створеними Верховною Радою та президентом, було складено декілька проектів Конституції.
 
Вони тривалий час обговорювалися, доповнювалися і доопрацьовувалися. Найгостріші протиріччя викликали питання розподілу влади і власності, державна символіка, статус російської мови і статус Республіки Крим.
 
Ліві сили схилялися в бік применшення ролі президентської влади, приватновласницьких відносин, за надання однакового статусу українській та російській мовам і збереження автономного статусу Криму.
 
Праві, в яких об’єдналися представники "партії влади", підприємницькі кола та депутати національної культурно-мовної орієнтації, виступали за сильну президентську вертикаль, гарантування всієї повноти приватновласницьких прав, панування української мови та ліквідацію автономії Криму.
 
Тим часом в країні діяла Конституція УРСР 1978 року з деякими змінами.
 
У ніч з 27 на 28 червня 1996 року Верховна Рада України прийняла і ввела в дію Конституцію України. 
 
Документ отримав підтримку двох третин депутатського корпусу (315 народних депутатів).
 
У ньому визначалася сильна президентська влада, гарантувалися права приватної власності, затверджувалися нова державна символіка, статус української мови як єдиної державної, Крим визнавався автономною республікою в складі України.
 
А загалом, за тоненькою брошурою, якою є Конституція України, - сторіччя народної законотворчості.
 
Тут можна згадати і "Руську правду" доби Київської Русі, і козацькі та гетьманські конституції, включно з Конституцією Пилипа Орлика - однією з найперших на європейських теренах, і Конституцію Української Держави 1918 року. 
 
Від початку прийняття нинішній Основний закон України змінювався кілька разів. Прикметно, що в Конституції України 1996 року передбачена досить жорстка процедура внесення до неї змін та доповнень.
 
Для схвалення відповідних змін до різних її розділів вимагається від 2/3 до 3/4 голосів від конституційного складу Верховної Ради України.
 
Якщо ж зміни скасовують чи обмежують права й свободи людини і громадянина або спрямовані на ліквідацію незалежності чи загрожують територіальній цілісності держави, то Конституція України, згідно зі статтею 157 і взагалі не може бути змінена.
 
Як писала "УМ", представник президента Володимира Зеленського у Верховній Раді Руслан Стефанчук заявив, що Конституцію України треба змінювати, а конституційну комісію відновити.
 
А за даними нещодавнього опитування 47% українців взагалі не читали текст Конституції, але при цьому 67% вважають, що основний закон України необхідно змінювати.