У Києві розпочався Марш рівності на захист прав ЛГБТ (відео)

09:27, 23.06.2019
У Києві розпочався Марш рівності на захист прав ЛГБТ (відео)

(фото: 24 Канал)

У Києві о 9.00 починається Марш рівності на захист прав ЛГБТ-спільноти.
 
Ходою завершуються акції "Київпрайду", що тривали в столиці України від 16 червня.
 
Організатори очікують на участь щонайменше 10 тисяч людей.
 
На захід запросили президента України Володимира Зеленського.
 
Водночас противники прайду зібрались у центрі столиці ще зранку, а поліція вже попередила перші провокації.
 

 
Іноземці й АТОвці - учасники Маршу
 
Наразі про участь у марші в Києві повідомила низка іноземних посадовців, пише "Радіо Свобода".
 
Серед них - євродепутатка з Німеччини від Партії "зелених" Ребекка Гармс, яка завершує свою каденцію, феміністка й правозахисниця, депутатка Бундестагу від "зелених" Улле Шаувс, депутат Палати громад Парламенту Великої Британії від Шотландської національної партії Стюарт МакДональд.
 

Також, за повідомленнями, свою участь напередодні підтвердили посли Великої Британії, Німеччини, Канади, США в Україні.
 
 
Колишній учасник АТО, доброволець батальйону "Донбас" Віктор Пилипенко, який не приховує своєї орієнтації, днями анонсував участь у марші окремої колони ЛГБТ-військових і їхніх родичів, не менш ніж у 15 осіб.
 
Через прикінцеві акції 22 і 23 червня в центрі Києва частково обмежують дорожній рух і рух транспорту, зокрема й метро.
 
Міністерство внутрішніх справ України закликало організаторів "Маршу рівності" в Києві й їхніх опонентів утриматися від провокацій і дотримуватися закону.
 
 
А в міській адміністрації Києва повідомили, що спільно з правоохоронцями проведуть заходи для гарантування безпеки учасників маршу.
 
Провокації від противників Маршу
 
Як повідомляє "Громадське", понад півсотні молодиків перекрили вулицю Володимирську, по якій повинні пройти учасники маршу рівності. Із собою вони принесли пластикові стільці, які і розставили посеред вулиці.
 
 
На периметрі перебувають понад тисяча правоохоронців. Підходи до парку Шевченка перекриті кордонами силовиків і металевою сіткою.
 
 
Поліція в центрі Києва. Фото: 24 Канал
 
 
Окрім того, на контракцію Маршу Рівності планували пронести екскременти, розфасовані по презервативах. Противники Маршу планували закидати нечистотами учасників прайду та представників поліції.
 
Однак правоохоронці цю провокацію попередили. 
 
фото: 24 Канал
 
Також, як на шикуванні всіх підрозділів поліції повідомив начальник поліції Києва Андрій Крищенко, на Парковій зупинили автобус, який віз у центр 200 таких "снарядів" із лайном. Щоб наповнити кондоми фекаліями, на Жуковому острові працювала ціла "лайнолабораторія". А щоб отримати біоматеріал, як зізналися затримані, вони розібрали 4 біотуалети.
 
За словами Андрія Крищенка, поліція провела ледве не цілу спецоперацію вночі, 23 червня.
 
Поліція в центрі Києва. Фото: 24 Канал
 
 
Як відомо, організатори "Київправйду" 19 червня повідомили про напади на відвідувачів їхнього заходу: за їхнім повідомленням, група невідомих напала на групу людей, які поверталися з прем’єри фільму "Не ховай очей-2. Наші у США", яка проходила в центрі "Ізоляція" в Києві.
 

На думку організаторів, "очевидно, що злочин був cкоєний на ґрунті ненависті".
 
"Київпрайд" - українська громадська організація, метою якої, за її словами, є "сприяння досягненню повного дотримання прав людини для ЛГБТ+ в Україні, формування поваги до цих прав у суспільстві шляхом підвищення видимості та участі ЛГБТ+ у суспільних процесах". 
 
"Окрім своєї діяльності протягом року, ГО "Київпрайд" організовує щорічну подію, що називається "Київпрайд-тиждень", - йдеться в повідомленні на сайті організації.
 
Зазначимо, раніше повідомлялося, що Україна посіла 35 місце у рейтингу прав ЛГБТ в Європі.