В Умані батьки підозрюють вихователів реабілітаційного центру в побитті дітей

14:45, 20.06.2019
В Умані батьки підозрюють вихователів реабілітаційного центру в побитті дітей

(фото: "Вечірні Черкаси")

В Умані розгорівся скандал довкола місцевого навчально-реабілітаційного центру для дітей з особливими потребами. Матері запідозрили побиття своїх дітей у цьому закладі.


Про це повідомляють "Вечірні Черкаси" сьогодні.


Уманчанка Наталія Бондар знайшла на тілі своєї 7-річної доньки Софії синці й подряпини, коли та прийшла з дитячого садка. Через це жінка звернулась до судмедекспертизи й написала заяву до поліції.


"Я в той день була на роботі й попросила свою доньку забрати сестричку із садка, - розповідає Наталія. – Коли вони їхали в таксі, Софійка показала, що в неї щось на лобі. Говорити вона не може. Виявилося, там було садно. Коли я прийшла додому, жахнулась: в дитини була купа забоїв, синці на руках та спині. Наступного дня з самого ранку ми поїхали до травматолога. Після цього написала заяву до правоохоронців".


Жінка досі не знає, хто міг зробити таке з її донькою. Вихователі запевняють матір, що не мають стосунку до травмування вихованиці.


"Я телефонувала в садок й запитувала, чому так сталося й чому мене не повідомили, - продовжує Бондар. - Кожна з виховательок відповідала, що не знає нічого, бо була на святі. Але ж був інший персонал. Хочу з’ясувати, який ненависник таке зробив із Софією. Того дня в групі було троє дітей. Вони молодші і не могли побити її".


Після випадку старша донька Наталії оприлюднила фото сестри у соцмережі. Керівник школи намагалась вмовити, аби допис видалили. Мовляв, у них розпочалось службове розслідування, але родина Наталії не погодилась. Після цього в один день під дописом посипалися коментарі на захист навчального закладу. То все писали або працівники, або інші батьки на прохання адміністрації.


Та є в Умані й інші батьки, що жаліються на неприйнятне поводження з їхнім дітьми. Але відкрито говорити бояться, бо ця школа єдина в Черкаській області, де навчають малечу з вадами розвитку. А керівництво цим користується.


Судмедекспертиза дала висновок, що дитину били твердим тупим предметом. Нарахували 4 ділянки тіла, куди наносилися удари.


Інша уманчанка Альона Білик вже 4 рази забирала свою 5-річну доньку із вивихнутою рукою. Підозрює одну з виховательок. Скаржиться, що про травмування дитини її нібито не повідомляли навіть. Її дитина ходить в одну групу з донькою Наталії Бондар. Теж звати Софія.


"Вперше вивих руки в моєї Софії стався минулого року, - каже Білик. – Я прийшла, а вихователь каже, що в дитини щось з лівою рукою, бо плаче, коли брати за неї. А вона її опустила й не могла ворушити. "Швидку" не викликала, а сама схопила й побігла в дитячу лікарню, де вправили руку в суглоб. Колись схоже сталося з нею в 2 роки. Батько, граючись, підіймав. Але тоді це була права рука. Та після цього не було інших вивихів. А в садочку, після першого випадку, було таке ще тричі. Востаннє – на початку цього року".


Ні вихователі, ні керівництво своєї вини не бачать. Матір запевнили, що ніхто навмисно не травмував її доньки.


Зараз постраждалі діти до навчально-реабілітаційного центру не ходять. Матері поки не наважуються відпускати. Шукають інших батьків, аби написати колективну скаргу до прокуратури.


У спецшколі не визнають провини у травмуванні вихованців.


"Перший вивих руки у Соні Білик стався під час денного сну, - розповідає вихователька реабілітаційного центру Олена Нагаєвська. – Коли я здавала зміну, дитина спокійно спала. А вже за 4 години до мене зателефонувала її мама й повідомила, що Соня не може рухати рукою. Але ж вона сама розповіла про той випадок, коли батько ненароком спричинив вивих. Мабуть, у дівчинки слабкі суглоби".


Вихователька каже, що мама претензій тоді не мала жодних. Але з того дня рука в Софії періодично почала випадати. Щоразу це траплялося після сну і про це матері повідомляли. Щодо іншої дівчинки Софії, говорить Олена Нагаєвська, її ніхто й пальцем не зачепив.


"У нас такі діти, що їх і бити немає за що. Та й це було б великим гріхом. Дівчинку забирала сестричка і не мала жодних нарікань. Там на обличчі невелика подряпина й на спині 2 невеликих синці. Важлива деталь: до сестри Софійка взагалі не хоче йти. Цьому ж є якась причина. До мене ж вона біжить із посмішкою", – запевняє вихователька.


Директор спеціальної школи-інтернату Вікторія Майданюк не вірить, що хтось із підлеглих міг би підняти руку на дітей. Підозрює, що заклад та її особисто навмисно хочуть дискредитувати заздрісники.


"Ми з колегами не можемо зрозуміти, що коїться, - скаржиться Майданюк. – Виставили у соцмережі незрозуміло що. Ніколи у нашому закладі подібного не було за 30 років мого стажу. Зараз ми перевіряємо наших вихователів. Якби ж батьки прямо сказали, на кого вони думають, то ця людина у мене б не затрималася. А вони ж нікого конкретно не звинувачують".


Тепер Вікторія Майданюк хоче встановити у школі камери відеоспостереження. Шукатиме спонсорів для цього. Вважає, це допоможе уберегтися від інших можливих звинувачень батьків.


Поліція кримінальної справи ще не порушувала. Поки займаються перевіркою. До батьків постраждалих дівчат правоохоронці досі не телефонували.