СБУ: рішення про вогонь по ІЛ-76 у 2014 році ухвалив Кремль

10:56, 14.06.2019
СБУ: рішення про вогонь по ІЛ-76 у 2014 році ухвалив Кремль

(Realgazeta.com.ua)

Служба безпеки України заявляє про неспростовні докази, що рішення відкрити вогонь по українському військовому літаку ІЛ-76 у 2014 році ухвалили в Кремлі. За даними української спецслужби, літак збили члени російського військового угруповання під назвою "Приватна військова компанія Вагнера".

 

"П`ять років тому 14 червня 2014 року у небі над Луганськом співробітники російської військової розвідки (ГРУ) збили військово-транспортний літак Міністерства оборони ІЛ-76. У тій страшній катастрофі загинули 49 військовослужбовців Збройних Сил України. Вражаючий своєю цинічністю злочин тоді сколихнув не лише Україну, але й всю світову спільноту", - йдеться в повідомленні. 

 

Слідчі СБУ встановили, що злочинний наказ віддав безпосередньо командувач 58-ю армією ЗС РФ генерал-майор Євгеній Нікіфоров, командирований на Донбас для здійснення воєнного вторгнення та окупації. Більше того, виконавці вбивства українських воїнів - Дмитро Уткін, Андрій Гуральов та Андрій Лебедєв, після повернення в Росію були відзначені Путіним офіційними державними нагородами "Орденами Мужності".

 

 

"Ще під час брифінгу 7 жовтня 2017 року Голова СБУ Василь Грицак повідомив, що слідчі Служби безпеки виписали повідомлення про підозру керівнику ПВК "Вагнера" Дмитру Уткіну.  Незважаючи на те, що російські воєнні злочинці постійно перебувають або на території країни-агресора, або у складі таємних контингентів сухопутних підрозділів військової розвідки РФ у Сирії та країнах Африки, Служба безпеки робить усе можливе аби притягнути їх до відповідальності", - йдеться в повідомленні.

 

"Крім того, нагадаємо, що 5 червня колегія суддів Запорізького апеляційного суду визнала загибель командира екіпажу літака Іл-76 Олександра Білого наслідком збройної агресії РФ проти України. Така практика стає гарантією для сімей українських Героїв, котрі загинули від рук Кремля на державну допомогу та соціальний захист",  - наголосили в СБУ.

 

Сьогодні президент Володимир Зеленський взяв участь у церемонії шанування пам’яті українських військовослужбовців, які загинули у катастрофі ІЛ-76 під Луганськом 2014 року. Як повідомляє ТСН.ua, глава держави поклав квіти до Дзвону пам’яті на території Міністерства оборони.

 

 

Участь у церемонії покладання квітів взяли також міністр оборони Степан Полторак та головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак.

 

 

14 червня 2014 року у небі над Луганськом співробітники російської військової розвідки (ГРУ) збили військово-транспортний літак Міністерства оборони Іл-76. У тій страшній катастрофі загинули 49 військовослужбовців Збройних Сил України.