Рада провалила відставку голови СБУ Василя Грицака

14:35, 06.06.2019
Рада провалила відставку голови СБУ Василя Грицака

Василь Грицак (фото: Микола Лазаренко)

Верховна Рада не підтримала звільнення голови Служби безпеки Василя Грицака.
 
За його відставку проголосували лише 78 депутатів.
 
Сергій Власено від "Батьківщини" сказав, що їхня фракція підтримує звільнення силовика, пише "Українська правда".
 
Водночас, лідер "Радикальної партії" Олег Ляшко зазначив, що Володимир Зеленський не вніс нову кандидатуру на посаду Грицака, та заявив, що президент "вже призначив голову СБУ", свого друга дитинства Івана Баканова, та дав йому звання лейтенанта.
 
Ляшко також звернувся до правоохоронних органів з проханням розслідувати "незаконні призначення" Баканова та очільника Адміністрації президента Андрій Богдана.
 
Олег Барна від "БПП" сказав, що президент має право вносити кадрові подання, однак він має пам’ятати про "відповідальність за державу і народ".
 
Спікер Верховної Ради Андрій Парубій заступився за очільника СБУ, сказавши, що "особисто Грицак виходив за лінію розмежування і особисто визволяв українських політв’язнів".
 
Самого глави Служби безпеки на засіданні Ради не було.
 
Раніше Верховна Рада провалила також голосування за звільнення міністра закордонних справ Павла Клімкіна та міністра оборони Степана Полторака.
 
Нагадаємо, на своїй інавгурації 20 травня новообраний президент Володимир Зеленський запропонував Кабінету міністрів добровільно піти у відставку.
 

21 травня Павло Клімкін заявив, що йде у відставку з посади міністра закордонних справ України. Міністр МЗС Павло Клімкін заявив, що іде в політику: "Мені не по фіг українці і ця країна".

 

У свою чергу Степан Полторак подав у відставку в день інавгурації Володимира Зеленського. Рапорти на звільнення подав і голова СБУ Василь Грицак, а також його заступники.

 

Як відомо, раніше Рада не підтримала й відставку прем'єра Володимира Гройсмана.