«Це зневага до народу України»: Олена Зеркаль виступила в суді ООН щодо спору з Росією

14:55, 04.06.2019
Заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль виступила в Міжнародному суді ООН в Гаазі за позовом України про порушення Росії конвенцій про боротьбу з фінансуванням тероризму та про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.
 
Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".
"Вчора Росія показала своє ставлення до міжнародного права. Це зневага до права і народу України. Це затягування процесу з метою уникнути відповідальності за своє незаконне поводження. Це спотворення принципів міжнародного права з метою легітимізації своєї руйнівної діяльності. І, нарешті, коли все це не спрацьовує, в хід йде заперечення всіх відомих фактів", - сказала Зеркаль.
 
Заступник міністра підкреслила, що Росія вже зробила численні порушення міжнародного права, а тепер прагне уникнути відповідальності за все без винятку.
 
Дипломат також звернула увагу суддів на те, що припис Суду про відновлення діяльності Меджлісу в Криму, а також про освіту українською мовою залишається без виконання Росією.
 
"Росія не хоче, щоб цей суд розглядав справу України по суті. Зате вона намагається створити альтернативну реальність і маніпулювати фактами. Дозвольте бути відвертою: версія фактів, яку ви почули вчора - нісенітниця. Росія передчасно вимагає обговорити факти на цьому тижні, оскільки на стадії розгляду по суті, з повним і належним вивченням всіх доказів, Росія не зможе захистити свою поведінку", - зазначила дипломат.
 
За словами Зеркаль, Росія продовжує спотворювати справу, подаючи її як політично вмотивовану і надуману.
 
"На цьому тижні перед вами стоїть єдине питання - це питання юрисдикції. Пане голово, адвокати України представлять чіткі аргументи, наша справа представлена на ваш розгляд належним чином", - резюмувала Зеркаль.