Україна піднялася на 5 позицій у світовому рейтингу конкурентоспроможності

14:26, 04.06.2019
Україна піднялася на 5 позицій у світовому рейтингу конкурентоспроможності

Стало відомо, що в цьому році Україна піднялася з 59-го на 54-те місце в рейтингу конкурентоспроможності.
 
Нагадаємо, що його з 1989 року складає швейцарська бізнес-школа IMD. Це дослідження включає 235 показників та воно проводиться для 63 країн.
 
Під час складання рейтингу враховується широкий спектр даних: безробіття, ВВП, державні видатки на охорону здоров'я та освіту.
 
Крім того, вивчається громадська думка, соціальна згуртованість, глобалізація, корупція.
 
Україні вдалося поліпшити свої позиції конкурентоспроможності в цьому році. Оскільки у 2017 році наша економіка котирувалася на 60-му місці, а у 2018 році знаходилася на 59. Тенденція не може не радувати, будемо сподіватися, що вона продовжиться.
 
У 2019 році перше місце рейтингу від IMD зайняв Сінгапур. І це логічно, бо зумовлено його технологічною інфраструктурою, сприятливим імміграційним законодавством, кваліфікованими робітничими кадрами, ефективним створенням нових підприємств.
 
Не полишає другої сходинки Гонконг, а ось США опустилися з першого місця на третє. Спеціалісти наголошують, що на актуальну конкурентоспроможність найбільшої економіки світу найбільше вплинули такі фактори: зростання цін на паливо, коливання вартості долара, зменшення експорту високотехнологічних товарів.
 
В дослідженні також говориться, що серед країн колишнього СРСР найвище місце посідає Литва - 29-е (+3 позиції), а ось Україна - останнє. Нашими сусідами по рейтингу виявилися такі країни: Колумбія, Словаччина, Перу та ПАР.
При цьому Польща, з якою ми територіально межуємо, зайняла 38-е (-4) місце, а Росія зберегла за собою 45-ту сходинку в рейтингу.
 
 Найбільший стрибок рейтингу - аж на цілих 13 рядків зробила Саудівська Аравія, яка посіла у 2019 році 26-е місце. Крім того, на 11 позицій вдалося піднятися Індонезії, зайнявши 32 місце.
 
В Європі найбільш помітний підйом зробила Ірландія - з 12-го місця вона опинилася на 7-му.
 
(За матеріалами Телеканалу 24)