Саакашвілі просить Зеленського повернути йому громадянство України

11:30, 23.05.2019
Саакашвілі просить Зеленського повернути йому громадянство України

(фото: facebook.com/SaakashviliMikheil)

Адвокат екс-губернатора Одеської області Міхеіла Саакашвілі Руслан Чорнолуцький заявив, що передав в Адміністрацію президента звернення Саакашвілі, у якому він просить повернути йому громадянство України.
 
Про це Чорнолуцький повідомив у Facebook.
 
"Настала нова епоха - новий президент! Тому, cьогодні був в Адміністрації президента України та як його адвокат подав на ім’я президента Володимира Зеленського звернення Саакашвілі щодо відновлення справедливості та повернення українського громадянства", - написав адвокат.
 
У зверненні Саакашвілі наголошує, що його незаконно позбавили громадянства.
 
"Всі юристи стверджують, що позбавлення мене українського громадянства незаконно, так як за Конституцією України не можна позбавити громадянства громадянина України, а за міжнародним правом не можна залишати людину взагалі без громадянства", - зазначає екс-губернатора Одещини.
 
Водночас він стверджує, що йому не потрібні "жодні посади і преференції".
 
Саакашвілі запевнив Зеленського, що в разі появи сумнівів президент може передати розпорядження голові Державної прикордонної служби про те, що він має право в'їхати в Україну, щоб самому захистити свої права в суді.
 
Як відомо, Міхеїл Саакашвілі отримав громадянство України 2015 року, коли став губернатором Одеської області. У 2017-му президент України Петро Порошенко звільнив Саакашвілі і позбавив його українського громадянства.
 
12 лютого Міхеіла Саакашвілі затримали в ресторані та депортували до Польщі, звідки він вирушив до Нідерландів. В Нідерландах Міхеіл Саакашвілі отримав посвідчення особи. .
 
Перебуваючи в Україні, Саакашвілі був фігурантом у трьох кримінальних провадженнях, які розслідують українські правоохоронці. Перша справа була пов’язана з організацією акцій протесту і так званими "грошима Курченка".
 
Безпосередньо щодо цієї справи його й допитували в СБУ. У березні 2018-го ГПУ повідомила, що призупинила кримінальне провадження щодо Саакашвілі.
 
Зазначимо, раніше повернути громадянство Саакашвілі Зеленському порадив Путін.