Вадим Пристайко призначений на місце Зеркаль до Адміністрації Зеленського

21:19, 22.05.2019
Вадим Пристайко призначений на місце Зеркаль до Адміністрації Зеленського

Вадим Пристайко (фото: RFE/RL)

Посол України в НАТО Вадим Пристайко, якого називали головним кандидатом на посаду міністра закордонних справ, призначений на посаду заступника глави Адміністрації президента.
 
Указ президента Зеленського з цього приводу опублікований у середу ввечері.
 
"Призначити Пристайка Вадима Володимировича заступником глави адміністрації президента України", - йдеться в уразі за номером 317.
 
У документі це не зазначено, але, імовірно, він виконуватиме роль зовнішньополітичного радника глави держави.
 
Як пише "Українська правда", сам Вадим Пристайко на виході з будівлі Адміністрації президента розповів, що Зеленський працює над тим, щоб активізувати переговорний процес щодо врегулювання ситуації на Донбасі.
 
"Ми тільки що кілька годин говорили з президентом про те, яким чином можна зрушити процес, який застряг на мертвій точці: "Мінськ", всі процеси, включаючи миротворчий, Тристоронню контактну групу, "нормандський формат, телефонні переговори лідерів (мова йде про розмову президента Франції, канцлера Німеччини і президента Росії – ред.)", і які відбудуться найближчим часом", - розповів.
 
Пристайко зазначив, що українська сторона зараз хоче дізнатися про результати телефонної розмови Володимира Путіна, Еммануеля Макрона і Ангели Меркель, і будемо планувати свої подальші кроки.
 
Також Пристайко розповів, що курс України на зближення з НАТО закріплено в Конституції, і його підтримує більшість населення країни.
 
"Курс на НАТО зафіксовано в українській Конституції, і його розділяє щонайменше половина населення України. І більшість нашого парламенту. Я думаю, це всім зрозуміло", - сказав він.
 
Пристайко наголосив, що ЄС і НАТО - це "ті партнери, без яких Україна не виживе".
 
Як повідомляла "УМ", Олена Зеркаль відмовилася від посади заступника голови Адміністрації президента. Із сайту президента зник текст указу про її призначення. Пізніше стало відомо, що Володимир Зеленський скасував свій указ про призначення Олени Зеркаль заступником голови Адміністрації президента.
 
Сама Олена Зеркаль повідомила, що залишається в МЗС і не переходить на роботу в Адміністрацію президента.