Меркель і Макрон поговорили з Путіним: Кремль називає ситуацію в Україні «кризою»

08:39, 22.05.2019
Меркель і Макрон поговорили з Путіним: Кремль називає ситуацію в Україні «кризою»

Канцлер ФРН Ангела Меркель та французький президент Еммануель Макрон провели телефонну розмову з президентом РФ Володимиром Путіним. Вони обговорили втілення мінських домовленостей на тлі зміни влади в Києві.

 

Про це з посиланням на речника німецького уряду Штеффена Зайберта повідомляє DW.

 

Зазначається, що Меркель і Макрон розкритикували укази очільника Кремля про спрощення надання громадянства РФ українцям.

 

"Канцлер Німеччини та президент Франції також заявили, що Росія зберігає місце у Раді Європи, але підкреслили необхідність знайти швидке вирішення "ще відкритих питань", щоб вона могла залишатись повноцінним членом", - йдеться у повідомленні.

 

Крім цього, політики обговорили ситуацію в Сирії та навколо Ірану.

 

Водночас на сайті президента РФ зазначається, що під час розмови обговорювалася ситуація довкола "внутрішньоукраїнської кризи" та з урахуванням зміни української влади.

 

У Кремлі заявили, що сторони погодилися щодо "безальтернативності" мінських домовленостей як основи мирного врегулювання на Донбасі.

 

Президент РФ також нагадав про "пріоритетність" набуття в Україні чинності закону про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей, проведення амністії, розмежування сил та налагодження прямого діалогу Києва з Донецьком та Луганськом.

 

На сайті Кремля повідомляється, що Путін "звернув увагу" Меркель і Марона на ухвалений Верховною Радою "дискримінаційний" закон про українську мову як державну.

 

Він також висловив нерозуміння щодо відмови окремих держав розглянути це питання на засіданні Радбезу ООН.

 

Як повідомляла "УМ", Володимир Зеленський склав присягу президента у Верховній Раді і прийняв командування Збройними силами України.